10. A megbocsátás ereje – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem egy átlagos mesekönyv. A 41 gyönyörűen illusztrált történet 41 különböző tanulságot tartalmaz. Arra ösztönözzük a szülőket, hogy az estimese olvasása után beszéljék át a történetek tanulságát a gyerekekkel, hisz így marad meg még jobban a tanítás. Ebben pedig segítséget is nyújtunk ebben a cikksorozatban. Itt a 10. „A megbocsátás ereje” című történet elemzése.

Miért jó megbocsátani?

A 10. dinós mesében Feri és Soma történetét ismerhetjük meg. Soma túlzásba viszi a tréfálkozást, Feri pedig megsértődik rá. Viszont amikor látja, hogy Soma őszintén megbánja tettét, akkor megbocsát neki és kibékülnek. A történet fő célja, hogy megtanítsuk a gyerekeket elengedni a haragot, megbocsátani és kezelni a vélt vagy valós sérelmeket.

A gyerekek könnyen lehetnek sértődékenyek, amiről a 6. „Őrizd meg a nyugalmad” című történet elemzésében már többet foglalkoztunk.

De miért is jó megbocsátani? A megbocsátás számos szempontból pozitív hatással lehet az emberi életre és jólétére. Íme néhány ok, amiért jó dolog a megbocsátás:

 • A megbocsátás segít lezárni a múltbeli sérelmeket és fájdalmakat, így az ember lelkileg könnyebbnek és békésebbnek érezheti magát.
 • A megbocsátás csökkenti a harag és düh szintjét, ami hosszú távon segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást.
 • Azok, akik hajlandók megbocsátani, gyakran jobb mentális egészséggel rendelkeznek. Az ellenséges érzelmek és gondolatok elengedése hozzájárulhat a depresszió és szorongás enyhítéséhez.
 • Az egyes kutatások azt mutatják, hogy a megbocsátás fizikai egészségre is pozitív hatással lehet. Csökkentheti a vérnyomást, erősítheti az immunrendszert és javíthatja az általános egészségi állapotot.
 • A megbocsátás segíthet javítani a kapcsolatokat. Amikor valaki megbocsát másoknak, az általában kedvező hatást gyakorol az emberi kapcsolataira, segíthet megerősíteni vagy helyreállítani azokat.
 • A megbocsátás lehetőséget ad a személyes fejlődésre. Az ember tanulhat az elengedésből és az empátiából, és erősebb, bölcsebb személy lehet.
 • A megbocsátás hozzájárulhat a konfliktusok feloldásához és a közösségek megerősítéséhez. Az olyan közösségek, ahol az emberek hajlandók megbocsátani és összefogni, gyakran egészségesebbek és virágzóbbak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a megbocsátás nem mindig könnyű folyamat, és az egyes helyzetekben különböző lehet. Azonban, ha valaki képes megbocsátani és elengedni a múltbeli sérelmeket, az általában számos pozitív előnnyel járhat az egészségük és az életminőségük szempontjából.

Hogyan tudod a gyermekedet megbocsátásra nevelni?

A gyermek megbocsátásra nevelése fontos része az erkölcsi és szociális fejlődésnek. Az alábbiakban néhány módot adunk, amellyel segítheted gyermekedet abban, hogy megtanuljon megbocsátani:

 • Példamutatás: Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a gyermek megtanulja a megbocsátást, az az, ha te magad is példát mutatsz. Ha a gyermek látja, hogy te is megbocsátasz másoknak, akkor nagyobb valószínűséggel fogja ezt követni. Hozz az életből is példákat, az mindig segít!
 • Kommunikáció: Beszélj a gyermekeddel arról, hogy mi is az a megbocsátás, és miért fontos. Egyszerűen és érthetően magyarázd el neki, hogy a megbocsátás segít elengedni a haragot és fenntartani az egészséges kapcsolatokat. Erre jött létre ez a cikk is. 🙂
 • Megértés: Segítsd a gyermekednek megérteni, hogy mindenki hibázhat, és senki sem tökéletes. Tanítsd meg neki, hogy az emberek néha rossz döntéseket hozhatnak, de van lehetőség a megbocsátásra és a tanulásra.
 • Empátia fejlesztése: Fejleszd az empátia képességét a gyermekedben. Segíts neki megérteni, milyen lehet másoknak érezniük, és miért hozhatnak rossz döntéseket.
 • Megbocsátás folyamata: Tanítsd meg a gyermekednek, hogy a megbocsátás folyamatos munka. Az nem feltétlenül jelenti, hogy elfelejted a sérelmet, de azt, hogy hajlandó vagy továbblépni és nem hordozod a haragot.
 • Megbeszélés: Ha a gyermeked sértést szenvedett, beszélj vele arról, hogy mi történt, és segíts neki megérteni a másik fél szempontját is. Ez segíthet neki könnyebben megbocsátani.
 • Következmények: Tanítsd meg a gyermekednek, hogy bizonyos cselekedeteknek következményei vannak, és néha ezek a következmények azt is magukban foglalhatják, hogy meg kell bocsátani másoknak vagy kérniük kell a megbocsátást.

Beszélgetés indító kérdések

Ezek a kérdések segíthetnek elindítani egy őszinte és mély beszélgetést a megbocsátás fontosságáról és annak gyakorlati oldaláról. A gyermek válaszai lehetővé teszik számodra, hogy még jobban megértsd a nézőpontját, és segíts neki felfedezni a megbocsátás erejét.

 1. Mit gondolsz, miért fontos megbocsátani másoknak?
 2. Van olyan helyzet, amikor valaki megbocsátott neked? Milyen érzés volt?
 3. Tudsz példát mondani olyan helyzetről, amikor te magadnak kellett megbocsátanod valakinek?
 4. Hogyan érzed magad, amikor haragszol valakire? Mit tennél, hogy elengedd a haragot?
 5. Mit gondolsz, miért nehéz megbocsátani néha?
 6. Mi az a dolog, amit a legnehezebb lenne megbocsátani valakinek?
 7. Tudsz példát mondani egy olyan történetről vagy mesehősről, aki megtanult megbocsátani másoknak?
 8. Mi az a dolog, amit te tennél, ha valaki megbántott téged?
 9. Hogyan segíthet a megbocsátás abban, hogy jobb kapcsolatokat ápoljunk másokkal?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: