11. Az önzetlen segítség – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem csupán egy gyönyörűen illusztrált dinoszauruszos mesekönyv gyerekeknek, hanem fontos tanulságokat is tartalmaz minden egyes története.

A könyvben rejlő tanulságokat érdemes átbeszélni a gyerekekkel a lefekvés előtt. Ebben a cikksorozatban pedig ehhez nyújtunk támaszt a szülőknek, hogy minél jobban fel tudják dolgozni az értékes tanításokat.

Az önzőség

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 11. „Az önzetlen segítség” című történetében Gina az önző kis dinó megtanul önzetlenül viselkedni, és megosztja otthonát a bajba jutott mókusokkal.

De mi is az az önzőség?

Az önzőség olyan magatartásmód vagy hozzáállás, amelyben valaki elsősorban saját érdekeit és kényelmét helyezi előtérbe, anélkül hogy megfontolná vagy figyelembe venné mások szükségleteit vagy érdekeit. Az önző emberek gyakran hajlamosak arra, hogy saját hasznukat és boldogságukat a másoké elé helyezzék, és nem mutatnak megfelelő empátiát vagy figyelmet mások iránt.

Mit jelent önzetlenül viselkedni és miért jó?

Az önzetlen viselkedés azt jelenti, hogy olyan módon cselekszünk, amelyben mások érdekeit és szükségleteit helyezzük előtérbe, anélkül hogy saját haszonszerzésre törekednénk. Amikor önzetlenül viselkedsz, akkor mások segítése és támogatása önmagában örömet okoz, és nem feltétlenül vársz érte jutalmat vagy elismerést.

Az önzetlen viselkedés pozitív hatásai:

 • Mások boldogsága: Az önzetlen cselekedetek elősegíthetik mások boldogságát. Segítségnyújtás, támogatás vagy vigasztalás révén mások életét könnyebbé és boldogabbá tehetjük.
 • Erősítheti a kapcsolatokat: Az önzetlen viselkedés erősítheti a kapcsolatainkat másokkal. Az emberek általában pozitívan reagálnak azokra, akik hajlandók segíteni vagy figyelni rájuk.
 • Növeli az önbecsülést: Az önzetlen viselkedés önmagunk értékét is növelheti, mivel segít abban, hogy pozitív módon lássuk saját cselekedeteink hatását mások életére.
 • Jóérzés: Az önzetlen cselekedetek elvégzése jóérzéssel tölti el az embert. Az az érzés, hogy valaki másnak segítettünk vagy örömet okoztunk, boldogságot és elégedettséget hozhat.
 • Közösségépítés: Az önzetlen viselkedés hozzájárulhat egy pozitív és támogató közösség kialakításához, ahol az emberek segítik egymást. A közösségekről ebben a cikkben beszéltünk.

Az önzetlen viselkedés tehát nemcsak másoknak segít, hanem az önmagunk érzelmi és szellemi jólétére is pozitív hatással van. Az ilyen cselekedetekkel hozzájárulhatunk egy empatikusabb és segítőkészebb társadalom kialakításához is.

Hogyan neveld az önzetlenségre a gyermekedet?

Az önzetlenség nevelése a gyermekedben egy fontos érték, amely segíthet neki pozitív és támogató kapcsolatokat kialakítani másokkal. Íme néhány mód, hogyan nevelheted önzetlennek a gyermekedet:

 • Példamutatás: Az egyik leghatékonyabb módja az önzetlenség tanításának az, ha te magad is önzetlenül viselkedsz. Legyél példa a gyermeked számára. Mutass példákat arra, hogyan segítesz másoknak, hogyan osztozol másokkal és hogyan mutatsz empátiát.
 • Beszélgess róla: Rendszeresen beszélgess a gyermekeddel az önzetlenségről és az empátiáról. Egyszerű példákon keresztül mutasd be neki ezeket a fogalmakat. Kérdezd meg tőle, mit gondol a témáról, és hallgasd meg az érzéseit.
 • Becsületesség és felelősségvállalás: Tanítsd meg a gyermekednek, hogy becsületesen és felelősségteljesen cselekedjen. Az önzetlenség része az is, hogy vállaljuk a felelősséget a tetteinkért és azok következményeiért.
 • Jutalmazás: Dicsérd meg és jutalmazd a gyermekedet, amikor önzetlenül viselkedik. Ez megerősítheti az önzetlen cselekedetek pozitív viselkedési mintává válását.
 • Támogató közeg: Teremts olyan környezetet, ahol az önzetlen cselekedeteket megbecsülik és jutalmazzák. Ez lehet az otthon, az iskola, vagy más közösségi helyek.

Az önzetlenség tanítása időt és türelmet igényel, de hosszú távon hozzájárulhat a gyermeked érzelmi intelligenciájának és az egészséges kapcsolatok kialakításához. Legyél türelmes, és emlékezz rá, hogy a példamutatás és a nyitott kommunikáció segíthet a gyermekednek az önzetlenség fejlesztésében.

Beszélgetés indító kérdések

Ezek a kérdések lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy gondolkodjanak az önzetlenség és az önzőség fogalmán, és megosszák saját tapasztalataikat és véleményüket a témában.

 1. Hogyan tudjuk megkülönböztetni az önzetlenséget az önzőségtől?
 2. Van valamilyen mese, rajzfilm vagy könyv, amiben az önzetlenség fontos szerepet játszik?
 3. Ismersz valakit, aki önzően viselkedett? Mesélj róla!
 4. Ismersz valakit, aki önzetlenül viselkedett? Mesélj róla!
 5. Mi az a legutóbbi dolog, amiben önzetlenül segítettél valakinek?
 6. Hogyan érzed magad, amikor segítesz valakinek?
 7. Szerinted miért fontos az önzetlenség?
 8. Miért nem jó, ha valaki önzően viselkedik?
 9. Mi lehet az oka annak, hogy néha nehéz önzetlennek lenni?
 10. Viselkedtél valaha önzően?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: