A Dinókalandokról

Korszerű és hagyományos tanulságok lenyűgöző dinóköntösben

2023. januárjában született meg a gondolat a fejemben egy képregényszerű, nagyon színes, teljes oldalakat betöltő, gyönyörűen illusztrált mesekönyvről, melyben a történetek olyan morális és társadalmi értékeket közvetítenek a gyerekeknek, amelyek a hagyományos általános tanulságok mellett, napjaink valós kihívásaira is választ adnak.

Máig élénken él bennem, hogy 6 éves koromban általános iskola alsó tagozatában egyszer egy évfolyamtársam megkérdezte: „Neked miért nincs márkás cipőd?” Akkor nem tudtam hova tenni a kérdést, csak felnőtt fejjel értettem meg, hogy ahány család, annyi értékrend létezhet. És bár valószínűleg az idő tájt mindkettőnknek olvastak tanulságos meséket a szülei, egy magyar népmesétől nehezen lehetett volna elvárni, hogy napjainknak megfelelő kérdéseket dolgozzon fel, mint például, hogy az élet öröme nem a márkás tárgyak birtoklása.

A mesekönyv és a Dinókalandok küldetése, hogy egy civilizált társadalom alapvető emberi értékeit közvetítse a gyerekeknek, ezzel formálva a jövő generációját.

A Tanulságos Dinókalandok fejleszti a gyermeked

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv olyan történeteket mesél el, amelyek megfelelnek a gyermekek fejlődési szükségleteinek. A gyermekpszichológiával és az oktatással kapcsolatos széleskörű ismeretekre épülnek a történetek, ezáltal serkentik a képzeletet, ösztönzik a kíváncsiságot és elősegítik az alapvető értékek kialakítását.

A történetek gondosan megtervezettek, fontos életkészségekkel és értékekkel foglalkoznak, mint az őszinteség, a kedvesség, a csapatmunka, a kitartás, az empátia vagy éppen a környezettudatosság. Biztos lehetsz benne, hogy a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv hozzájárul ezeknek a fontos tulajdonságoknak a kialakításához gyermeked személyiségfejlődésében.

Életkorhoz illeszkedő kihívásokat és konfliktusokat mutat be, amelyekkel a gyerekek azonosulni tudnak. Ezek a kihívások segíthetik a gyerekeket a problémamegoldó képességük, az érzelmi intelligenciájuk és a valós élethelyzetek kezelésének fejlesztésében.

Az olvasás jó, de a beszélgetés még jobb!

Hiszek abban, hogy a mesekönyv taníthatja a gyerekeket és így formálhatja a jövő generációját. Viszont ehhez szükséges a szülő együttműködése is. Arra ösztönzök minden Tanulságos Dinókalandokból mesélő szülőt, hogy a történetekben rejlő tanulságokat és értékeket beszéljék át a gyerekekkel olvasás után. Így fogják csak igazán megérteni a tartalmát, és így lesz a legnagyobb esélye, hogy a gyerekek kérdezzenek is, és meginduljon egy beszélgetés szülő és gyermek között.

Már-már ragaszkodok hozzá, hogy a tanulságokat beszéljétek át olvasás után. 🙂 És természetesen segítek is ebben, hiszen egyedülálló módon a mesekönyvet kiegészíti egy cikksorozat is, amelyben minden egyes történet tanulságát kielemezzük. Egy kis muníciót adok a feldolgozáshoz, körbejárjuk az adott témát, hogy Te is könnyebben add át a történet értékét a gyermekednek.

Világot teremtünk

Nem titkolt célom, hogy a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvvel egy fantasztikus ősi világ első építőkövét tegyem le, amelyet majd további könyvek és tartalmak fognak követni. Az első könyvben így rövid, különálló történetekről olvashatunk, Dinóföldje különböző szegleteiből, melyek egy-egy tanulságot közvetítenek a gyermekek felé. Viszont Dinóföldje hatalmas, így még rengetek elmesélni való izgalmas kaland, és sok-sok hősies vagy éppen átlagosnak tűnő dinó várja, hogy akár egy teljes könyvben olvashassunk majd mesés és tanulságos történetéről.

Tanulságos Dinókalandok – Dinóföld térképe, rajta minden történet a könyvből

Ki áll a Dinókalandok hátterében?

A Dinókalandok egy egyszemélyes hobbi vállalkozás. Gábriel Ádám vagyok, a Dinókalandok építője, a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv szerzője. Digitális szakember, aki tudását és érdeklődési körét ötvözve szeretett volna olyat teremteni, ami rendhagyó, szórakoztató és hasznos egyben.

A Dinókalandok mesés történetein keresztül arra törekszem, hogy szülőket és gyermekeiket bevonjam a közös felfedezésbe, tanulásba és a kapcsolódásba. Arra buzdítalak téged, hogy csatlakozz a kalandra, amely hosszan tartó hatással lesz gyermeked szívére és elméjére.

tl;dr – Na de ki illusztrálta?!

Az illusztrációkban a mesterséges intelligencia segített, amely transzparensen fel van tüntetve a mesekönyvben. Az illusztrációk így tudtak egy elvont fantázia világot ábrázolni, ahogy azt az ötlet születésekor elképzeltem.

Az inspiráció vs. a plagizálás vitája a mesterséges intelligencia kapcsán izgalmas kérdéseket feszeget. Inspirációnak vagy plagizálásnak számít-e, ha egy alkotó több millió kép átnézéséből tanul, és utána hoz létre egy újat? Hogy merre fog ez a kérdés alakulni a jövőben, arra én magam is kíváncsi vagyok. Mindkét oldal érveit és ellenérveit is meg tudom érteni és tiszteletben is tartom.

Gábriel Ádám avatar

Gábriel Ádám, a Dinókalandok építője