6. Őrizd meg a nyugalmad – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvben 94 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált, dinós történetben 41 különböző tanulságot találsz. Egyedi módon segítünk, hogy ne csak szórakoztasson, de valódi haszna is legyen a mesélésnek, így minden egyes történetet elemzünk, és segítséget nyújtunk a szülőknek, hogy könnyebben át tudják beszélni a gyermekeikkel a tanulságokat. E cikksorozat a dinós mesekönyv 6. “Őrizd meg a nyugalmad” történetet fejti ki.

Hogyan tudod megőrizni a nyugalmadat?

A mesekönyv 6. történetének főszereplője Laci, a heves vérmérsékletű kis dinó, aki sértődékeny és mindenen könnyen felkapja a vizet. Laci találkozik egy bölcs öreg dinóval, aki megtanítja neki, hogyan őrizze meg a nyulalmát a nehéz helyzetekben is, és hogyan kezelje ha számára nem túl kedvezően alakulnak a dolgok.

Nyugodtnak maradni mindenféle helyzetben egy rendkívűl hasznos készség, és jó hír, hogy tanulható. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek megőrizni a nyugalmadat.

 • Mély lélegzés: Ahogy az a mesében is szerepelt, a mély lélegzési technikák segítenek az idegrendszer lenyugtatásában. Vegyél mély, lassú lélegzeteket az orron keresztül, tartsd meg néhány másodpercig, majd lassan fújd ki a szádon át. Ismételd meg ezt többször. Érezni fogod a változást.
 • Aludj eleget: Az alváshiány növelheti a stressz szintjét és megnehezítheti, hogy könnyebben vedd a hétköznapi akadályokat. Vigyél rutint a lefekvésedbe és rendszerességet az alvásodba.
 • Meditáció és relaxálás: A rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok javíthatják a képességedet, hogy nehéz helyzetben is nyugodt tudj maradni. Ezek a gyakorlatok megtanítanak a jelen pillanatban lenni és megfigyelni a gondolataidat és az érzéseidet. Megfelelő relaxációs technikákkal, mint például a vizualizáció vagy nyugtató zenehallgatás, csökkentheted a stressz szintedet.
 • Testmozgás: A testmozgás kiváló módja a stressz levezetésének és az endorfinok, azaz a boldogsághormonok felszabadításának. Már egy rövid séta vagy gyors edzés is segíthet.
 • Humor: A nevetés erős stresszoldó. Törekedj arra, hogy megfelelő öniróniával a nehéz helyzetekben is találj valami vicceset, ami oldja a feszültséget.

Miért nem jó a túlzott sértődékenység?

A 6. történet kiváló arra is, hogy beszélgetést indítson arról, hogy miért nem jó ha gyermeked túlzottan sértődékeny.

Ha a gyermeked szinte tényleg mindenen duzzog, az akár alapvető problémákra vagy kihívásokra utalhat. Bár teljesen normális, ha a gyerekek időnként sértődöttnek érzik magukat, a túlzott érzékenységnek azonban negatív következményei lehetnek. Most felsorolunk néhány okot, amiért nem ideális, ha a gyermeked majdnem mindent zokon vesz :

 • Ellenállóképesség: A túlzott érzékenység akadályozhatja a gyermekedet, hogy felépüljön a csalódásokból vagy a kisebb konfliktusokból. Ezért később nehézségeik lehetnek a mindennapi kihívások és akadályok leküzdésében.
 • Kapcsolatokra való hatás: A sértődékenység kihat a kapcsolatokra a társaikkal, a testvérekkel és a felnőttekkel is. Más gyerekek számára nehéz lehet interakcióba lépni egy állandóan sértődő gyermekkel, ami elszigetelődéshez vezethet.
 • Érzelmi feszültség: A folyamatos sértődöttség krónikus érzelmi feszültséget, szorongást és akár depressziót is okozhat. Negatív hatással lehet a gyermek általános jólétére.
 • Korlátozott problémamegoldó készség: Egy olyan gyermek, aki könnyen megsértődik mindenen, az nehezen képes hatékonyan megoldani a nehéz helyzeteket. Ezek a gyerekek hajlamosak érzelmi reakciókra, ahelyett, hogy problémamegoldással foglalkoznának.
 • Negatív önértékelés: A túlzott érzékenység idővel rongálhatja a gyermek önbecsülését és önbizalmát, mert úgy érezheti, képtelen megbirkózni a kihívássokkal.

Mi lehet a sértődékenység oka a gyerekeknél?

A gyerekek érzékenységének különböző alapvető okai lehetnek. Néhány gyermek természetesen érzékenyebb a temperamentumuk miatt, ami önmagában nem probléma, de esetleg plusz támogatást és irányítást igényelhet.

Krónikus stressz vagy szorongás is fokozhatja az érzékenységet, ami azt jelenti, hogy a gyerekek hajlamosabbak lehetnek megsértődni.

Az alacsony önbecsülés is vezethet a sértődött reagálásra, a kritikára vagy elutasításra. Ezért fontos az önbecsülés építése. Emellett azok a gyerekek, akiknek társas vagy érzelmi kihívásaik vannak, gyakran használják a sértődöttséget védekezésként.

Valamint a gyerekek gyakran utánozzák a felnőttek viselkedését, tehát ha azt látják, hogy a szülők is sok mindenen megsértődnek, akkor könnyen átvehetik ugyanezt a gondolkodásmódot. Ez különösen veszélyes lehet a mai, már-már túlérzékeny világunkban.

Hogyan tudja gyermeked levetni a sértődékenységet?

 • Nyitott kommunikáció: Beszélgess a gyermekeiddel az érzéseikről és tapasztalataikról. Bátorítsd őket, hogy fejezzék ki sérelmüket, félelmeiket. Ítélkezés nélkül hallgasd meg őket, majd tereld a megoldás felé.
 • Tanítsd meg a stressz kezelésére: Segíts a gyermeknek kifejleszteni az egészséges stresszkezelő mechanizmusokat.
 • Építsd az önértékelésüket: Dicsérd a gyermeked erősségeit és teljesítményét, és nyújts pozitív megerősítést az önértékelésük növeléséhez.
 • Mutasd pédát: Mutass példát arra, hogyan kell kezelni a kihívásokat és csalódásokat ellenállóan és pozitív hozzáállással. Ehhez lehet magadat is fejlesztened kell!
 • Keress profi segítséget: Ha a túlzott sértődékenység már problémákat okoz, belefolyik a gyermeked mindennapi életébe, akkor fontolóra kell venni egy gyermekpszichológus vagy tanácsadó felkeresését az iránymutatás és a támogatás érdekében.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(9 vásárlói értékelés)
5.199Ft

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: