9. A tisztesség jobb, mint a csalás – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

Megérkezett a 9. rész a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet kiegészítő magyarázó cikksorozatból, melyben a „A tisztesség jobb, mint a csalás” című történet tanulságát vesszük górcső alá. Dinós mesekönyvünk célja nem csak egy egyszerű felolvasás, hanem szeretnénk beszélgetésre ösztönözni a szülőket a gyerekekkel, hogy olvasás után könnyebb legyen megérteni a tanulságokat.

Mire jó a közösség?

A Tanulságos Dinókalandok 9. „A tisztesség jobb, mint a csalás” történetének főszereplője Anti, a kis ősi hangya, aki azzal szembesül, hogy a közösségében vannak olyanok, akik nem veszik ki tisztességesen a részüket a munkából, elcsalják a kötelességeiket. Hogyan kell kezelni a közösség munkakerülőit? Egyáltalán mit jelent és mire jó a közösség?

A közösség egy olyan csoport, akiknek tagjai közös érdekeken, értékeken, célokon vagy földrajzi elhelyezkedésen alapulva tartoznak össze. Lehet ez akár lakóhely vagy város, munkahely, iskola, sportcsapat, egy közösségi média csoport, vagy akár a család. Ezek mind-mind egy közösséget alkothatnak. A közösségek egy közösséghez való tartozás és kapcsolódás érzetét nyújtják, lehetővé téve az embereknek az egymás közötti interakciót, együttműködést és támogatást.

A közösségek gyakran meghatározott társadalmi normákkal, értékekkel és elvárásokkal rendelkeznek, amelyek befolyásolják a tagok viselkedését. Ezek be nem tartása, a szabályok megszegése kivetheti a renitens tagot a közösségből.

De miért jó egy közösség része lenni?

 • Támogatás: A közösségek általában egy olyan helyet vagy csoportot jelentenek, ahol az emberek hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, és támogatják egymást. Ez lehetőséget teremt arra, hogy megosszuk tapasztalatainkat, kérdéseinket, örömeinket és nehézségeinket másokkal, akik hasonló helyzetben vannak.
 • Kapcsolatok: A közösségek lehetőséget kínálnak új barátok és ismerősök szerzésére. Az emberek gyakran olyan kapcsolatokat építenek ki, amelyek hosszú távú barátságokká válhatnak.
 • Tartozás érzése: Tartozni valahova jó érzéssel tölti el az embereket, ezt az érzést nyújta a közösség, amitől boldogabb lehet az ember. Továbbá a közösségek gyakran szórakoztató tevékenységeket és eseményeket szerveznek, amelyek örömet hozhatnak az emberek életébe.
 • Erőforrások megosztása: A közösségek gyakran lehetőséget nyújtanak erőforrások, információk és tapasztalatok megosztására. Ez segíthet az egyéneknek az életükhöz szükséges eszközökhöz és információhoz jutni.
 • Cél és érték: A közösségek gyakran meghatározott célokat vagy értékeket képviselnek. Része lenni egy ilyen közösségnek lehetővé teszi, hogy a személyes értékek és célok mentén cselekedjünk és hozzájáruljunk a közösségünk fejlődéséhez.

Fellépés a közösség bomlasztóival szemben

A 9. történetben Anti nem tudta elsőre, hogyan lépjen fel a közösség bomlasztóival szemben. Nem akart árulkodni, de mégis érvényesíteni akarta a közösség érdekeit. A kellemetlen helyzet kezelésére természetesen több megoldás is lehet. Itt van néhány tényező, ami segíthet a megoldásában:

 • Nyitott kommunikáció: Kezdj el egy privát és nem konfrontálódó beszélgetést a közösség bomlasztójával. Kérdezd meg tőle, miért nem akar részt venni a közösségben, és ítélkezés nélkül hallgasd meg az aggodalmait. Lehet, hogy megalapozott indokai vannak, amiket meg kell beszélni.
 • Aggodalmak kezelése: Ha az illetőnek aggodalmai vagy problémái vannak a közösséggel kapcsolatban, legyél nyitott ezeknek a kezelésére. Az építő jellegű visszajelzés segíthet a közösség javításában.
 • Információ nyújtása: Néha az emberek nem értik teljesen, mit kínál a közösség. Tájékoztasd a közösség előnyeiről, tevékenységeiről és részvételi lehetőségeiről. Lehet, hogy megváltoztatják a véleményüket, amikor tisztább képet kapnak.
 • Egyértelmű elvárások meghatározása: Győződj meg róla, hogy a közösségben való részvételének egyértelmű elvárásai minden tag számára világosak és érthetőek. Ez segíthet a bomlasztás követelményeinek tudatosításában.
 • Tiszteletben tartani döntésüket: Fontos tiszteletben tartani mindenki döntését, ha valaki nem akar részese lenni a közösségnek, nem tudja elfogadni a szabályait, akkor ez nem kötelező a számára. Mindenkinek joga van saját döntéseket hozni arról, hogyan tölti az idejét és hogyan kapcsolódik másokhoz.
 • Következmények: Végül, ha az illető nem hajlandó együttműködni, és a közösség működését jelentősen akadályozza, és más erőfeszítések sikertelenek voltak, akkor a közösségnek el kell gondolkodnia a következményeken, ami akár az illető kizárását is jelentheti a közösségből.

Fontos türelemmel megközelíteni a problémás helyzetet, és olyan megoldást találni, amely tisztességes és minden érintett számára elfogadható. A végső cél az, hogy olyan pozitív környezetet teremtsünk, ahol mindenki a képességeit kihasználva hozzájárulhat a közösség fejlődéséhez.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: