Ilyen volt a Dinókalandok első éve

Nulláról felépíteni valami újat mindig egy hatalmas kihívás.

Az ember gyakran csak az eredményre fókuszál, holott a megtett út tartalmazza a legfontosabb tanulságokat. Éppen ezért szükség van néha megállni, visszatekinteni, és összegezni az addig elért sikereket és kudarcokat. Hiszen ezek tudatában lehet megítélni az addig elért eredményt és dönteni a folytatásról.

Az elmúlt kerek egy évem szabadideje a Dinókalandok felépítéséről szólt, így pont itt az ideje összegezni a dolgokat és számotvetni. Valamint megválaszolni a nagy kérdést: legyen-e folytatás?

Fontosnak tartom a transzparenciát, hisz ha ezt olvasod, akkor valószínűleg érdekel a mesekönyv sorsa és ami a Dinókalandok mögött van, így igyekszem információdúsra és személyesre venni az éves összefoglalót.

Mérföldkövek

Először is, íme egy rövid áttekintés, hogy milyen mérföldkövek voltak 2023-ban a Dinókalandok életében, a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv létrejöttében.

Vásárlói visszajelzések a Tanulságos Dinókalandokról

Ha a webshopban megvásároltad a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet, akkor valószínűleg te is kaptál utána egy elégedettségi kérdőívet tartalmazó e-mailt. Ennek célja az volt, hogy felmérjem mennyire elégedettek a mesekönyvvel a vásárlók és hogy hasznos visszajelzéseket gyűjtsek be.

Ennek eredményét most pedig nyilvánossá is teszem, és kiegészítem pár gondolattal.

Tanulságok: Ígyekeztem úgy összegyűjteni a könyvben szereplő tanulságokat, hogy a lehető legszélesebben lefedjék azokat az értékeket, amelyekre szüksége van egy civilizált társadalomnak. A visszajelzések alapján, jól sikerült az összeállítás.

Szövegezés, írás: Első könyvem, így a félsz bennem volt, hogy lehet nem fog tetszeni az embereknek az írásom. Nem titok, hogy vagy ötször át lettek írva a történetek, mire a végleges formát elérték. Az egyszerűségre és a könnyen érthetőségre törekedtem az íráskor, és a visszajelzések itt is pozitívak lettek.

Illusztrációk: Szintén nem titok, hogy a mesék illusztrációit AI, vagyis mesterséges intelligencia segítségével generáltam. Egyrészt így tudtam egy elvontabb megjelenést adni a képeknek, olyat amilyet szerettem volna, másrészt anyagi okai voltak. Ebből fakadóan kaptam is érte kritikát, de érdekes módon nem a vásárlóktól, hanem a hirdetésekbe belefutó grafikusoktól. Többek között: mit képzelek magamról, hogy AI-t használok mesekönyvhöz, anatómiailag helytelen, betűtípus is milyen, amatőr munka, szánalmas az egész, stb.. Szerencsére azért a vásárlók 97%-ának nem volt problémája az illusztrációkkal.

Kötés: Az elégedettségi kérdőívben a könyv kötése kapta a legtöbb kritikát. Halkan megjegyzem, itt is azért közel 90% elégedett volt vele. A webshop indulásakor a puha borító nem volt feltüntetve a termékleírásban, így voltak akik kemény borítós mesekönyvre számítottak, azt preferálták volna. Ennek hiányát pótoltam egyből a weboldalon, így utána már senkit nem ért kellemetlen meglepetés. Ezúton is elnézést, aki másra számított itt. A nyomda választásakor ügyeltem arra, hogy minőségi kötéssel legyen a könyv elkészítve, így bízok benne, hogy sok év után is még lehet majd olvasni a mesekönyvből.

NPS: Az elégedettségi kérdőívben volt egy úgymond „Net Promoter Score” mérés is, egy 1-10-es skála. Ennek módszertanába nem megyek most bele. A lényeg viszont, hogy a végeredmény -100 és 100 pont közti érték, ami az elégedettséget jelzni. Hatalmas örömömre a kalkulát pontszám 94 lett, ami egy rendkívül pozitív érték. Köszönöm!

Továbbá engedd meg, hogy csemegézzek picit a szöveges visszajelzésekből is:

  • „Nagyon meg vagyok elégedve a könyvvel a kisfiam imàdja a kis történeteket.”
  • „Nagyon tetszenek a történetek az illusztrációk gyönyörűek, most álltunk neki másodjára kiolvasni. Imádják a gyerekeim”
  • „Nagyon tetszik, hogy sok a történet benne. Nagyon hamar magukéva teszik az olvasottakat, már másnap felhívják egymás figyelmét és beleépítik a gyerekek (1 fiú,1 lány) a tanulságokat a mindennapokba. … Kérdezték,hogy van e második része :)”
  • „Lap erőssége jó, nem szakad el könnyen. Nyomtatási minőség tökéletes.”
  • „Kislányom estènkènt kéri, hogy legalább 2 történetét olvassák neki. Aztán átbeszéljük a tanulságokat. Nagyon jó kis könyv, örülök, hogy rátaláltam.”
  • „Kisfiam imadja a történeteket, remélem, lesz meg hasonló könyv.”
  • „Sokat foglalkoztatják a mesék, és példát is lát bennük”
  • „Dinók világa elragadja a kis fantáziájukat ès a figyelmük is teljesen az enyèm, a mesèjè.”

Hálás köszönet a visszajelzésekért!

Megéri magánkiadásban könyvet kiadni?

Jelenleg a mesekönyv csak a Dinókalandok webshopban érhető el. Ennek oka egyrész, hogy nem akartam kiadóhoz menni, mert szerettem volna az első könyvemnél megtapasztalni minden egyes feladat súlyát, amivel a könyvkiadás jár. Másrészt, nem volt kapacitásom partneri kapcsolatokat kiépíteni, hogy fizikai helyen is megvásárolható legyen a mesekönyv.

Megérte?

Ha a szakmám nem adatelemző lenne, akkor könnyen azt mondanám, hogy nem, semmi esetre sem éri meg anyagilag magánkiadásban könyvet írni. Egyszerűen abból kiindulva, hogy magasabb lett a kiadásom, mint a bevételem. Ellenben mivel eddig csak egy darab könyv van a hátam mögött, így messzemenő következtetéseket nem tudok levonni ennyi tapasztalat alapján, hogy a magánkiadás vagy a profi kiadó a jobb.

Az alapokat viszont megteremtettem az elmúlt egy évben, amire később lehetne építeni. Az első egy év tapasztalatait folyamatosan vonom le magamban, hogy mit lehetett volna esetleg jobban csinálni, hogy legalább nullára jöjjön ki mesekönyv kiadás. Viszont bármennyire is demotiváló tud lenni, amikor egy negatív szám jön ki egy kerek év munkája után, szem előtt kell tartani, hogy mi volt a cél.

A célom pedig az volt, hogy készítsek egy jó mesekönyvet, és saját kezűleg építsek fel egy kis vállalkozást.

Kezdő író és kezdő vállalkozóként szerettem volna mindent én csinálni, hogy a lehető legszélesebb tapasztalatot gyűjtsem be az egész könyvkiadás és vállalkozásindítás folyamatának terén. Az írásban, a weblap készítésben és az online marketingben volt tapasztalatom, viszont így is rengeteg oktató videót megnéztem a kiadványszerkesztésről, valamint egy webshopkészítő tanfolyamra is befektettem. Egyedül a nyelvi lektorálást és a nyomtatást szerveztem ki, érthető okokból.

Úgy gondolom, mindkét fent említett célom teljesült: született egy remek mesekönyv és én is rengeteget tanulhattam.

Na de hogyan tovább?

MIndent összevetve szuper évet tudhatok magam mögött, az alkotó munka minden percét élveztem. Belegondolni is elképesztő, hogy immáron több 100 kisgyerek polcán ott van már az egy éve megálmodott dinós mesekönyvem.

Ellenben kicsit bele is fáradtam a hajtásba, hiszen főállás mellett, esténként foglalkoztam a Dinókalandokkal, így valószínűleg kicsit megpihenek a következő időszakban. (Persze csak miután a magyarázó cikksorozat minden része kijött.)

Bizalomra okot adó hír lehet viszont a rajongóknak, hogy már régebb óta a fejemben van, hogy milyen folytatást terveznék a Tanulságos Dinókalandoknak. Ugyanabban a dinós világban játszódna, azonban egy fő karakter kalandjára fókuszálna. Egyik szereplőre, aki benne volt a 41 történetek egyikében már. A mesekönyv folytatásában lenne még egy plusz csavar, amit viszont most még nem lövök le.

Így valószínűleg elkezdek majd dolgozni a folytatáson, viszont lehetséges, hogy ezzel lassabban fogok csak haladni.

Köszönöm, hogy bizalmat szavaztál 2023-ban, és remélem 2024-ben is velem tartasz!

És bár magamat nem szokásom előtérbe helyezni, de ha eddig elolvastad, akkor itt egy kép rólam, a szerzőről. 🙂

Ádám

És még egy utolsó kérés, amennyiben tetszett a mesekönyv:

Kérlek, értékeld Facebook oldalunkat, valamint a webshopban a mesekönyvet. Hálás köszönet érte!

Ha pedig egy Dinós adok-veszek Facebook csoport is érdekel, akkor itt tudsz belépni a „Minden ami dinó – adok, veszek” csoportunkba.