8. Bátor, aki legyőzi a félelmét – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

Itt a 8. rész, a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet kiegészítő cikksorozatból, melyben a „Bátor, aki legyőzi a félelmét” című történet tanulságát dolgozzuk fel. Célunk, hogy beszélgetésre sarkalljuk a szülőket a gyerekekkel, azaz olvasás után beszélgessetek a történet tanulságáról, hogy a gyerekek minél jobban be tudják fogadni a tanításokat.

Kiállni magadért és másokért

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 8. történetében Sanyi a visszahúzódó dinó, erőt vesz magán, legyőzi a félelmét, és kiáll egy abuzált másik kis dinóért. A történetnek kettő elvihető tanulsága is van: egyik, hogy állj ki magadért és másokért, a másik pedig a „bullying”-ra hívja fel a figyelmet.

Kiállni magadért azt jelenti, hogy érvényesíteni vagy védelmezni tudod saját jogaidat, meggyőződéseidet, szükségleteidet mások kritikájával vagy rossz bánásmódjával szemben. Gyakran olyan helyzetekben, amikor úgy érzed, hogy igazságtalanul bánnak veled vagy tiszteletlenek veled szemben.

Kiállni magadért vagy másokért egy olyan készség, mely fontos az egészséges kapcsolatok fenntartásához, az önbecsüléshez és a személyes jólétéhez. Ez nem feltétlenül jár konfrontációval vagy agresszióval, sokkal inkább határozottsággal és az önvédelemmel, hogy megvédjed a jogaidat és megőrizzed méltóságodat.

Hogyan állhatsz ki magadért?

Íme néhány elengedhetetlen tényező, hogy sikeresen ki tudj állni magadért vagy másokért:

 • Légy tisztában magaddal: A legfontosabb, hogy tudd mi számodra a fontos, milyen értékekben hiszel, és miket képviselsz.
 • Ismerd a határaidat: Határokat kell szabnod és azt közölnöd kell másokkal. Tudd és merd megmondani, mi a komfortos számodra és mi nem.
 • Maradj nyugodt: Amikor nehéz helyzetben vagy konfrontáció elé kerülsz, próbálj meg nyugodt maradni. Vegyél mély lélegzetet és összpontosíts arra, hogy megőrizd a higgadtságod.
 • Azonosítsd világosan a problémát: Mielőtt reagálnál a helyzetre, legyen tiszta számodra, hogy mi zavar. Azonosítsd a problémát, a konkrét viselkedést vagy cselekedetet, amely zavar, és azt, hogy ez hogyan érint téged. Nem baj ha valamire nem tudsz villámgyorsan reagálni.
 • Légy közvetlen, de tisztelettudó: Világosan kommunikáld szükségleteidet vagy határaidat, anélkül, hogy agresszív vagy tiszteletlen lennél. Beszélj határozottan, de udvarias hangnemben.
 • Összpontosíts a megoldásra: A probléma helyett a megoldásra vagy a kompromisszumra összpontosíts. Koncentrálj a közös érdekekre.

Bullying gyerekeknél

A 8. történet középponjában a „bullying” áll. A bullying (zaklatás, terrorizálás) egy ismételt és szándékos agresszív viselkedést jelent egy másik egyénnel vagy csoporttal szemben, általában az áldozat károsításának, megfélemlítésének vagy irányításának szándékával. A zaklatás különböző formákat ölthet, és gyakran olyan környezetekben fordul elő, ahol az erőegyensúly hiányzik, például az iskolákban, a munkahelyeken vagy az online térben.

Nagyon fontos, hogy szülőként felismerd, ha a gyermeked bullying áldozata, vagy éppen elkövetője.

Mit tegyél ha a gyereked bullying áldozata?

Gyerekeknél a bullying súlyos és hosszan tartó következményekkel járhat az áldozat számára, ideértve az érzelmi és a pszichológiai traumát, a társadalmi izolációt, az alacsony önbecsülést, a depressziót és a szorongást. Hatással lehet az iskolai teljesítményre és általános jólétére is.

Ha a gyermekedet zaklatják, fontos komolyan venni a helyzetet. Íme néhány lépés, amelyeket tehetsz, ha gyanítod vagy tudod, hogy a gyermeked bullying áldozata:

 • Hallgasd meg: Bátorítsd a gyermekedet, hogy mesélje el mi történt. Légy türelmes, mutass empátiát, és igyekezz megérteni a történtek minden körülményét. Tudasd vele, hogy bármikor fordulhat hozzád bármilyen helyzettel kapcsolatban.
 • Biztosítsd a gyermeket: Tudasd vele, hogy hiszel neki, és hogy ott vagy, hogy támogasd és védd. Biztosítsd róla, hogy nem egyedül van ebben a helyzetben.
 • Gyűjts információkat: Kérj részleteket a zaklatás eseményéről, tudd meg kik vettek részt benne, hol és mikor történt, valamint szerezz tanúkat. Dokumentáld ezeket az információkat. Vezess nyilvántartást a zaklatási eseményekről, ideértve a dátumokat, a leírásokat és az elvégzett intézkedéseket. Ez a dokumentáció segíthet, ha további lépésekre van szükség.
 • Lépj kapcsolatba az iskolával: Ha a zaklatás iskolai környezetben történik, azonnal lépj kapcsolatba az iskolával. Beszélj tanárokkal vagy az iskolai vezetőkkel, és kérj segítséget.
 • Vond be a hatóságokat: Ha a zaklatás súlyos vagy bűncselekményeket is tartalmaz (pl. fizikai támadás, fenyegetéssel járó online zaklatás), fontold meg a hatóságok bevonását.
 • Növeld az önbecsülést: Bátorítsd gyermekedet olyan tevékenységek, hobbik űzésére, amelyek növelik a gyermeked önbecsülését és önbizalmát. Egy magabiztos gyermek kevésbé lesz a zaklatás célpontja.
 • Fejleszd az ellenálló képességet: Tanítsd meg a gyermekednek, hogyan reagáljon ezekre a helyzetekre. Beszéljetek arról, hogyan kezelhetik a stresszt, szorongást és az érzelmi kihívásokat.
 • Keress szakmai segítséget: Ha a gyermeked jelentős érzelmi nyomást vagy traumát él meg a zaklatás miatt, fontold meg egy gyermekpszichológus vagy -terapeuta segítségét.

Mit tegyél ha a gyereked a bullying elkövetője?

Sajnos megeshet, hogy pont a bullying másik oldalán van a gyermeked, azaz ő a terrorizáló. Ha felfedezed, hogy a gyermeked zaklató viselkedést tanúsít, fontos azonnali lépéseket tenned, hogy kezeld és megváltoztasd gyermeked viselkedését.

 • Nyitott kommunikáció: Kezdd azzal, hogy nyitott és nem ítélkező beszélgetést folytatsz a gyermekeddel. Bátorítsd arra, hogy beszéljen cselekedeteiről és érzéseiről anélkül, hogy súlyos büntetéstől kellene tartania. Figyelmesen hallgasd meg a gyermek nézőpontját, és igyekezz megérteni, miért vett részt a zaklató viselkedésben. Fontos, hogy a probléma gyökeréhez jussunk.
 • Edukálás: Magyarázd el a gyermekednek, mi a zaklatás és miért elfogadhatatlan. Segíts nekik megérteni a cselekedetei következményeit másokra és saját magukra nézve
 • Világos elvárások meghatározása: Világosan kommunikáld az elvárásokat a viselkedését illetően. Tudasd vele, hogy a zaklatást nem tolerálják a családban vagy a közösségben.
 • Az okok kiderítése: Próbáld meg azonosítani a viselkedés hátterében álló okokat. A zaklatás néha személyes problémákra, például stresszre, alacsony önbecsülésre vagy nehézségekre más életterületeken adott válaszként jelentkezhet.
 • Az empátia fejlesztése: Dolgozz az empátia fejlesztésén a gyermekednél, segítsd őt abban, hogy megértse a zaklatott személy érzéseit. Bátorítsd őt, hogy képzelje el, milyen lehet a zaklatott helyzetében lenni.
 • Pozitív példa mutatás: Mutass példát tisztelettudó és kedves viselkedéseddel másokkal való interakcióid során. Légy pozitív példa a gyermekednek.
 • Konfliktuskezelés: Tanítsd meg a gyermekednek a konfliktuskezelés módjait és az érzelmek kezelését. Ez magában foglalja a szavak használatát az érzések kifejezéséhez és erőszakmentes megoldások megtalálását.
 • Bocsánatkérés és jóvátétel ösztönzése: Ha a gyermeked zaklató viselkedése másoknak okozott kárt, bátorítsd őt, hogy kérjen őszinte bocsánatot és tegye jóvá. Ez lehet az áldozat segítése vagy közösségi szolgálatban való részvétel.
 • Együttműködés az iskolával: Ha a zaklatás az iskolában történt, légy együttműködő a tanárokkal, tanácsadókkal és az iskolai vezetőkkel a probléma megoldása érdekében.
 • Szakmai segítség kérés: Ha a zaklató viselkedés fennáll vagy súlyos, akkor fontold meg egy gyermekpszichológus vagy tanácsadó segítségét az alapvető problémák kezelésében.

Ne feledd, hogy a zaklató viselkedés kezelése a gyermeked személyes fejlődése és a másokkal való empátia és tisztelet megtanításának lehetősége. Ez egy lehetőség arra, hogy az empátia, a konfliktusmegoldás és a felelősségvállalás terén fejlődjenek, és végül egy empatikusabb és tiszteletteljes felnőtté váljanak.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 4 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: