7. Légy hálás azért, amid van – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvben 41 csodálatosan illusztrált, dinós történetben, 41 különböző tanulság kapott helyet. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak egy átlagos dinós mesekönyvet nyújtsunk a szülőknek, hanem ténylegesen is a gyerekek javára váljon az. Ezért bátorítunk mindenkit, hogy a történetek tanulságát beszélje át a gyermekekkel olvasás után. Ebben nyújt segítséget ez a cikksorozat. Nézzük is át, hogy mi a 7. „Légy hálás azért, amid van” című történet morálja.

Miért is jó hálásnak lenni?

A Tanulságos Dinókalandok 7. „Légy hálás azért, amid van” című történet főszereplője egy jómódú dinólány, Lili, aki megismer egy idős dinót, Margitot. A kíváncsiskodó Lilinek Margit elmeséli az életét, és megosztja vele, hogy milyen hálás mindenazért, amit átélt és azért a kevésért is amije van.

A történet célja, hogy hálára és köszönetre neveljük a gyermekeket. Viszont ne csak a tárgyakért és a földi javakért, hanem lássák meg az értéket mindabban, ami körülveszi őket. Ilyen a szeretet, a család, hogy kényelmes ágyban aludhat, van étel az asztalon stb..

De mit is jelent a hála? „Köszönetből és lekötelezettségből összetevődő érzés, amely valaki iránt eltölt valakit valamely jó cselekedetéért, szívességéért, szolgálatáért. „

A hála érzésének megtanítása a gyerekeknek segít kialakítani a pozitív szemléletét és elősegíti számos más fontos tulajdonság kifejlődését:

 • A hálás gyerekek általában boldogabbak és elégedettebbek. Értékelik, amijük van, ami pozitívabb hozzáállást és általános jólétet eredményez.
 • A hála empátiára és kedvességre ösztönöz. A hálás gyerekek hajlamosabbak elismerni és értékelni másokat, ami megerősíti kapcsolataikat a családdal, barátokkal és társaikkal.
 • A hálás érzet kifejlődése segíthet a gyerekeknek, hogy a nehéz helyzetekben is a pozitívumokra, a jóra törekedjenek.
 • A hálás gyerekek kevésbé lesznek hajlamosak túlzott anyagiasságra. Megtanulják, hogy a boldogság nemcsak a tárgyak birtoklásából fakad.
 • A hálás gyerekek általában udvariasabbak, figyelmesebbek és együttműködőbbek. Jobban hajlanak az osztozkodásra és jobban értik mások érzéseit.
 • A hála arra ösztönzi a gyerekeket, hogy arra összpontosítsanak, amijük van, nem pedig arra, amijük nincs. Ez a nézőpontváltás elégedettséget hozhat és csökkentheti az irigységet.
 • A hálás gyerekek hajlamosabbak motiváltnak és elkötelezettnek lenni tanulmányaikban. Értékelik a tanulás és a fejlődés lehetőségeit.

Így segítheted a hála kialakulását a gyermekedben

A gyermekek hálára nevelésében a következetesség és a türelem kulcsfontosságú. Nézzük meg, hogy milyen praktikák és stratégiák vannak, hogy segíts a gyermekednek kialakítani egy hálásabb és elismerőbb gondolkodásmódot.

 • Mutasd példát: A gyerekek a szüleik példáját követve tanulnak. Légy példakép a hála terén is azzal, hogy rendszeresen kifejezed a saját háládat és elismerésedet. Ilyen lehet a „köszönöm” mondása a kedvességekért, az ételekért való hálálkodás vagy a természet szépségének értékelése.
 • Kezdd korán: A hála fogalmát akár nagyon fiatal gyerekeknek is bevezetheted. Bátorítsd őket, hogy mondjanak „köszönömöt”, amikor valamit kapnak, vagy valaki kedveskedik nekik.
 • Gyakoroljatok minden nap: Vezess be egy új szokást, például osszatok meg minden nap valamit, amiért hálásak vagytok, vacsora közben vagy lefekvés előtt. Bátorítsd a gyermekedet is, hogy vegyen részt, és kérdezd meg tőle, miért érez hálát aznap.
 • Olvassatok könyveket: Sok olyan gyermekkönyv létezik, amelyek a háláról és az elismerésről szólnak. Ezeket a könyveket közösen olvasva szórakoztató és tanulságos módon megerősítheted a hála fogalmát.
 • Kerüld az anyagiasságot: Légy tudatos te is, és ne egy új mobiltelefon szerezze a legnagyobb örömöt, amit a gyermeked lát rajtad. Bátorítsd őket, hogy értékeljék inkább az élményeket és az emberi kapcsolatokat a materiális dolgokkal szemben.
 • Légy türelmes: Ne feledd, hogy a hála megtanítása egy folyamat. A gyerekek talán nem fogják azonnal teljesen felfogni a fogalmat, és idővel emlékeztetőkre és megerősítésekre lehet szükségük.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: