45. Ne érezd magad kimaradva! – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem csupán egy csodálatosan illusztrált dinós mesekönyv, hanem értékes tanulságokat is tartalmaz minden egyes története. Szorgalmazzuk a könyvben rejlő tanulságok átbeszélését a gyerekekkel az olvasás után. Ebben a cikksorozatban ehhez nyújtunk támaszt a szülőknek, hogy minél jobban fel tudják dolgozni az értékes tanításokat és beszélgetés kezdődjön szülő és gyermek között. A 45. történet egy kiegészítő történet, melyet a meskete.hu-n lehet olvasni, azaz nincs benne a mesekönyvben. A történet a gyerekeknél is előforduló FOMO jelenségről szól, azaz a félelelmtől, hogy kimaradnak valamiből.

Kimaradni valamiből nem a világ vége

A történetek három tanulsága is van:

 • Fontos, hogy ne keseregjen az ember, ha lemarad valamiről, amiben a barátai részt vesznek. Ahelyett, hogy irigykedne, örüljön velük, ha valami pozitív dolgoban vehetnek részt.
 • A gyógyulás a legfontosabb, ha beteg az ember. Pihenjen sokat, hogy minél hamarabb visszatérhessen a barátaihoz.
 • A barátok szeretik egymást és várni fognak egymásra. Mindig lesz alkalom bőven közös kalandokat megélni.

Néha érezhetjük úgy, hogy kimaradunk valamiből, ami fontosnak tűnik számunkra. Azonban ahelyett, hogy a hiányérzetünkön rágódnánk, érdemes inkább megtalálni azokat az lehetőségeket, amelyek még mindig rendelkezésünkre állnak, és amelyeken keresztül hozzájárulhatunk valami pozitívhoz, még ha távol is vagyunk a helyszíntől.

Adrián példájában láthatjuk, hogy bár nem lehetett ott fizikailag a barátaival a bálna mentőakciójánál, ez nem jelentette azt, hogy el van szigetelve vagy ki van rekesztve.

Édesapja bölcs tanácsai és támogatása segítette Adriánt abban, hogy átlépjen a csalódáson és megtalálja a boldogságot a barátai sikereiben. Ezekután már könnyen elfogadta, hogy nem lehet ott mindig mindenhol, és ha kimarad valamiből, az nem veszélyezteti a kapcsolatát a barátaival.

FOMO gyerekeknél, azaz Félelem a kimaradástól

Ahogy a világ digitalizálódik és a közösségi média egyre inkább az életünk részévé válik, egy új kihívással nézünk szembe: a FOMO, azaz a „félelem a kimaradástól”. Bár ez a jelenség felnőtteknél is jelentkezik, gyerekeknél különösen nagy hatással lehet az érzelmi és mentális jólétre. De mi is pontosan a FOMO, és hogyan segíthetnek ezen a szülők?

Mi az a FOMO?

A FOMO (Fear of missing out) egy olyan jelenség, amikor valaki úgy érzi, hogy lemarad valami fontos vagy izgalmas eseményről, tevékenységről vagy élményről. A gyerekeknél ez általában azért jelentkezik, mert látják a barátaik vagy ismerőseik közösségi médián megosztott élményeit, és úgy érzik, hogy nem vehetnek részt ezekben az élményekben, vagy hogy kihagytak valami fontosat.

Hogyan jelentkezhet a FOMO a gyerekeknél?

A gyerekek sokszor érzékenyebbek lehetnek a FOMO-ra, mivel különféle társadalmi csoportokban és tevékenységekben vesznek részt, és nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi kapcsolatokra és elfogadásra. Amikor látják, hogy mások boldogok és izgalmas dolgokat csinálnak, könnyen lehet, hogy úgy érzik, hogy kirekesztik őket, vagy hogy nem tartoznak hozzájuk.

A közösségi média tovább fokozhatja a FOMO érzését, mivel folyamatosan látják mások életét, sikereit és élményeit, és könnyen összehasonlítják ezeket a sajátjukkal. Ez gyakran szorongást és frusztrációt okozhat, és megnehezítheti számukra az önelfogadást és a belső elégedettséget.

Hogyan segíthetnek ezen a szülők?

 1. Nyitott kommunikáció: Fontos, hogy a szülők nyitottak legyenek a gyerekekkel való kommunikációban, és megbeszéljék velük az érzéseiket és annak okait. Hallgassák meg őket, és adjanak nekik lehetőséget arra, hogy megosszák félelmeiket és aggályaikat.
 2. Felvilágosítás: Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy a közösségi média nem mindig tükrözi a valóságot, és hogy sokszor a megosztott élmények csak a legjobb oldalukat mutatják az embereknek. Segítsünk nekik megérteni, hogy mindenki más életében vannak nehézségek és kihívások.
 3. Kiegyensúlyozott életmód: Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy találjanak egyensúlyt az online és offline tevékenységek között. Fontos, hogy ne csak a virtuális világban éljenek, hanem a valódi élményekre is összpontosítsanak, és élvezzék az élő kapcsolatokat és élményeket.
 4. Szakember bevonása: Ha a probléma túlmutat képességeinken, akkor javasolt szakemberhez, gyermekpszichológushoz fordulni!

A FOMO kezelése a gyerekeknél komplex és sokrétű lehet, de a szülők támogatása és jelenléte kulcsfontosságú szerepet játszhat abban, hogy segítsék a gyerekeket az érzéseik feldolgozásában és az önelfogadásuk megtalálásában. Legyenek türelmesek és megértőek, és mindig legyenek ott a gyerekek mellett, hogy segítsenek nekik átvészelni az élet különböző kihívásait.

Beszélgetésindító kérdések

Fontosnak tartjuk, hogy a mese olvasása után a szülők átbeszéljék a tanulságokat a gyerekekkel. Így most megadunk pár hasznos beszélgetésindító kérdést, amivel a szülők átbeszélhetik a történet tanulságát a gyerekekkel.

 1. Mit érzezhetett Adrián, amikor látta, hogy kimarad a bálna megmentéséből?
 2. Miért érezte rosszul magát, amiatt hogy nem lehetett ott?
 3. Milyen tanácsokat kapott édesapjától?
 4. Te hogyan vigasztaltad volna Adriánt, ha a barátja lettél volna?
 5. Voltál már olyan helyzetben, hogy nem tudtál részt venni egy eseményen, amin nagyon szerettél volna?
 6. Hogy érezted magad, amikor kimaradtál valamiből?
 7. Mit tudsz tenni, amikor akaratod ellenére ki kell valami jóból maradnod?

+Fun fact

A történet a Tanulságos Dinókalandok 24. „Együtt többre megyünk” című meséjét mutatja be kicsit más szemszögből, ezzel is bővítve a Dinókalandok univerzumát.

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv - Együtt többre megyünk

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
4.999Ft

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Kategória: