41. A szeretetről és az elmúlásról – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem csupán egy csodálatosan illusztrált dinós mesekönyv, hanem értékes tanulságokat is tartalmaz minden egyes története. Javasoljuk a könyvben rejlő tanulságokat átbeszélni a gyerekekkel az olvasás után. Ebben a cikksorozatban ehhez nyújtunk támaszt a szülőknek, hogy minél jobban fel tudják dolgozni az értékes tanításokat és beszélgetés kezdődjön szülő és gyermek között. Itt a magyarázó cikksorozatunk utolsó része, melyben gyerekeknél a gyász feldolgozásáról írunk.

Az utolsó történet

Nem hiába ez a mese lett az utolsó történet a könyvben. A legmélyebb érzelmi utazást mutatja be, és számos más tanulságot hordoz magában.

A szeretet ereje: A történet állandó motívuma a szeretet, amely Mia és Lóránt között erőteljes és meghatározó volt. A szeretet nemcsak az élet szép pillanataiban fontos, hanem a nehéz időszakokban is, mint például a veszélyes vulkánkitörés idején.

Az összetartozás és a közösség ereje: Mia és Lóránt együtt küzdöttek a falujuk biztonságáért és újjáépítéséért. Az összetartozás, az egymás iránti felelősség és a közösség ereje az, ami segített nekik a nehéz időkben. A közösség támogatása és egysége kulcsfontosságú az élet kihívásaival szemben.

A veszteség elfogadása és továbblépés: Lóránt elvesztése fájdalmas és nehéz volt, de Mia végül rájött, hogy az élet folytatódik, és a szeretet, amit megosztottak, mindig vele lesz. A történet arra emlékeztet, hogy a veszteségekkel szembeni fájdalom ellenére fontos elfogadni a változásokat és megpróbálni újra boldogulni.

Az emlékek fontossága: Mia a zenében találkozik Lóránt emlékével, és rádöbben arra, hogy a szerelmük és az általuk megélt szép pillanatok örökkévalóak. A történet hangsúlyozza az emlékek fontosságát, amelyek által a szeretteink mindig velünk vannak.

A fájdalom feldolgozásának szükségessége: Mia megélte a gyász fájdalmát, és végül elkezdte elfogadni a változást és megtalálta a vigaszt a szerelme emlékeiben. A történet arra emlékeztet, hogy a fájdalom feldolgozása, a gyász folyamata hosszú időt vehet igénybe, de fontos előre tekinteni és újra megtalálni az örömöt az életben.

Ez a történet egy érzelmileg megrázó utazás lehet mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek, amely átgondolásra sarkallja az olvasót a szerelem, veszteség és továbblépés témaköreiben.

A gyász 5 szakasza

A gyász öt szakasza a pszichológus Elisabeth Kübler-Ross munkájából származik, és az emberi reakciók típusait írja le, amelyeket a veszteségélmények során tapasztalhatunk. Fontos megjegyezni, hogy ezek a szakaszok nem mindenkit érintenek ugyanolyan mértékben vagy sorrendben, és sokan vissza-visszalépnek közöttük. És az is fontos, hogy a veszteségélmény nem csak szeretteink elvesztésekor lehet, hanem bármilyen más okán is, pl.: szakítás, leég a házunk, stb. Az öt gyászszakasz a következők:

 1. Tagadás: Az első szakaszban az egyén hajlamos tagadni a valóságot és a veszteséget. A tagadás funkciója az, hogy egy kis időt adjon az elmének és az érzelmi rendszernek az információ feldolgozására. Az egyén lehet, hogy úgy érzi, mintha álomban lenne, vagy mintha az élet valahogy tovább menne, mintha semmi sem történt volna.
 2. Harag: Amikor az egyén elkezdi elfogadni a veszteség tényét, gyakran kialakul a harag érzése. Ez lehet düh a környező világra, a szerettekre, önmagunkra vagy még a veszteségért is. A harag egy módja annak, hogy kezeljük az érzelmeket és kifejezzük a fájdalmat.
 3. Alkudozás: Az alkudozás szakasza során az egyén próbálja megérteni és elfogadni a helyzetet. Sokszor kötnek alkut önmagukkal, istennel vagy másokkal a veszteség visszafordításának vagy megváltoztatásának reményében. Ez a szakasz a fájdalom elkerülése érdekében való küzdelmet tükrözheti.
 4. Depresszió: A depressziós szakaszban az egyén teljesen megérti a veszteség súlyát. A depresszió idején a fájdalom és a szomorúság mélyül, és az egyén elveszítheti az érdeklődését a külvilág iránt. Ez egy szükséges szakasz, amely lehetővé teszi az érzelmi feldolgozás folyamatát.
 5. Elfogadás: Az elfogadás szakaszában az egyén kezdi elfogadni a veszteséget, és megtalálja a módját annak, hogy továbblépjen az életében. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy az egyén teljesen elfelejti vagy lezárja a veszteséget, hanem inkább azt, hogy megtalálja a módját, hogyan éljen együtt vele, és hogyan építse tovább az életét.

Fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi módon éli meg a gyász folyamatát, és nincs előre meghatározott időkeret a szakaszokon való áthaladásra. Az érzelmek változhatnak és hullámzhatnak, és az egyén egyes szakaszokat átugorhat vagy visszaeshet rájuk a gyász során.

Beszélgetésindító kérdések a gyerekekhez

A téma nehézsége miatt, igyekszünk pár hasznos beszélgetésindító kérdést feltenni, amivel a szülők átbeszélhetik a történet tanulságát a gyerekekkel.

 1. Milyen érzéseket váltott ki belőled a történet?
 2. Ha lenne egy varázspálcád, és megváltoztathatnád a történet egy pontját, mit változtatnál rajta és miért?
 3. Hogyan érezhette magát Mia a történetben?
 4. Hogyan alakulna a történet folyatatása?
 5. Vesztettél már el valamit, vagy valakit ami vagy aki fontos volt számodra?
 6. Mit éreztél akkor?
 7. Mit érzel most?
 8. Mit jelent számodra a gyász fogalma?
 9. Mit gondolsz, hogyan segíthetsz annak, aki éppen gyászol?
 10. Van valami, amit szívesen megosztanál még a történet kapcsán?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: