23. Légy pozitív minden helyzetben! – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, nem csak azért különleges mert a gyönyörűen illusztrált oldalakon hagyományos és modern tanulságokat feldolgozó történetek fejlesztik a gyermekeket, hanem azért is, mert minden egyes történethez adunk egy mankót a szülőknek, hogy hogyan dolgozzák fel együtt az adott tanítást a gyerekekkel. Mai témánk a pozitív gondolkodás gyerekeknél.

Nézd mindig a dolgok pozitív oldalát

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 23. „Légy pozitív minden helyzetben!” című történetének a tanulsága, hogy a pozitív hozzáállás és a derűlátás milyen erőteljes lehet. A történet főszereplője Hedvig példája arra tanít, hogy még a nehéz helyzetekben is van lehetőségünk megtalálni a jó dolgokat, felfedezni az értékeket, és ezzel magunknak és másoknak is örömet szerezni.

Emellett az is fontos lecke, hogy a hozzáállásunk és kitartásunk képes másokat is inspirálni és bátorítani a nehézségek közepette. Az, hogy megtartjuk a jókedvet és a pozitív gondolkodást, segíthet abban, hogy új és különleges dolgokat fedezzünk fel, amelyekre sosem számítottunk volna. Hedvig története arra ösztönöz, hogy az élet kihívásait derűsen és optimistán fogadjuk, hiszen ezzel sokszor meglepő és feledhetetlen élményekre tehetünk szert. Fontos úgy hozzáállnunk a nehézségekhez, hogy azok csak megerősítenek bennünket és új lehetőségeket nyújtanak.

Pozitív gondolkodás gyerekeknél

A pozitív gondolkodás a gyerekeknél kiemelkedő fontosságú az érzelmi és mentális fejlődés szempontjából. Az optimista hozzáállás és a derűlátás kialakítása segíti a gyerekeket abban, hogy rugalmasan és pozitívan reagáljanak az élet kihívásaira. A pozitív gondolkodás fejlesztése a szülők és a környezet aktív részvételével történik, biztosítva a megerősítő, támogató környezetet, ahol a gyerekek érzik, hogy a kudarcok ellenére is képesek megvalósítani céljaikat és feladataikat. A pozitív hozzáállás megtanítja a gyerekeket arra, hogy felfedezzék az élet örömeit, és megtanulják kezelni a nehézségeket az élet minden területén.

Az optimista szemléletmódnak számos előnye van gyerekeknél is:

 • Erősség fejlesztése: A pozitív gondolkodás segít a gyerekeknek fejleszteni az érzelmi erősséget és a rugalmasságot. Így képesek jobban kezelni a kihívásokat és nehézségeket.
 • Jobb stresszkezelés: Az optimista gyerekek hatékonyabban kezelik a stresszt és a nyomást. Pozitív hozzáállásuk segít nekik abban, hogy ne essenek pánikba vagy ne essenek kétségbe nehéz helyzetekben.
 • Kreativitás és problémamegoldó képesség: A pozitív hozzáállás ösztönzi a kreativitást és segíti a gyerekeket a jobb problémamegoldásban. Így nyitottabbak lesznek az új ötletek elfogadására és azok alkalmazására.
 • Jobb kapcsolatteremtés: Az optimista gondolkodású gyerekek könnyebben teremtenek kapcsolatot másokkal. Pozitív hozzáállásuk vonzóbbá teszi őket a társaságban és a közösségekben, és segít az interakciók során.
 • Boldogabb élet: A pozitív gondolkodású gyerekek gyakran boldogabbak és elégedettebbek az élettel. Egy derűs hozzáállás segít nekik jobban élvezni az életet és jobban értékelni a kis dolgokat.
 • Teljesítmény növekedés: Az optimista gyerekek hajlamosak a kitartásra és az eredmények elérésére. Azáltal, hogy bíznak a saját képességeikben, többet mernek kockáztatni, és több sikert érnek el.
 • Érzelmi intelligencia fejlesztése: A pozitív gondolkodás segít a gyerekeknek jobban megérteni és kezelni az érzelmeiket, valamint mások érzéseit is.
 • Az egészségesebb élet felé vezet: Optimista gondolkodásuk hozzájárulhat az egészségesebb életmódhoz és testi jóléthez, mivel az ilyen gyerekek hajlamosabbak az egészségmegőrzésre és az aktív életmódra.

Negatív gondolkodásmód

A negatív gondolkodás gyerekeknél az lehet, amikor túl sokat összpontosítanak a problémákra vagy a kudarcokra, és ezáltal nehezen látják vagy találják meg a pozitív oldalt egy adott helyzetben.

Gyakran ez az attitűd lehetetlenné vagy ijesztővé teheti számukra a kihívásokkal való szembenézést. A negatív gondolkodásmód elzárhatja őket az új dolgok kipróbálásától, mert félelmet érezhetnek a kudarc vagy a csalódás miatt.

Fontos, hogy segítsük a gyerekeket abban, hogy megértsék a kudarcok és nehézségek természetét, és tanítsuk meg nekik, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket. A negatív gondolkodás ellenében érdemes bátorítani őket arra, hogy tanuljanak a hibáikból, és próbálják meg megtalálni a pozitívumokat még a nehézségekben is.

Beszélgetés indító kérdések

Hogy tényleg hasznos legyen a tanulságos mese, bátorítunk minden szülőt, hogy az alábbi kérdések alapján beszélgessenek a gyerekekkel a történet olvasása után:

 1. Milyen volt Hedvig, Emília és Jancsi gondolkodásmódja az út során?
 2. Hogyan segített Hedvig pozitív hozzáállása a barátainak a nehéz pillanatokban?
 3. Hogyan alakult volna a történet, ha Hedvig csak a rosszat látja mindenben?
 4. Mi a jelentősége annak, hogy pozitívan tekintünk egy kihívásra vagy problémára?
 5. Hogyan hatott Hedvig gondolkodásmódja Emíliára és Jancsira a történet során?
 6. Miért fontos, hogy megtanuljuk keresni a szépséget a körülöttünk lévő dolgokban?
 7. Találkoztál már olyannal, aki egy probléma felmerülésekor, mindig a legrosszabb végkimenetre gondol, csak panaszkodik, és negatív szemlélettel áll hozzá?
 8. Mit jelent a pozitív hozzáállás és miért fontos? Mit jelent a negatív hozzáállás?
 9. Mit tehetünk, hogy megőrizzük a jókedvünket és a derűlátásunkat, amikor nehézségekbe ütközünk?
 10. Volt olyan nehézség az életedben, amit máshogy is megoldhattál volna, ha pozitívan gondolkodsz akkor?

+ Érdekesség

A könyvben illusztrációként eredetileg egy jégbefagyott dinó szerepelt, viszont még megjelenés előtt ki lett cserélve egy békésebb megjelenésű mammutra. Íme az eredetileg tervezett háttér illusztráció.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: