22. A kérem és a köszönöm – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem csak egy gyönyörűen illusztrált dinoszauruszos mesekönyv gyerekeknek, hanem fontos tanulságokat is tartalmaz minden egyes története.

A könyvben rejlő tanulságokat pedig érdemes átbeszélni a gyerekekkel olvasás után, lefekvés előtt. Ebben a cikksorozatban ehhez nyújtunk támaszt a szülőknek, hogy minél jobban fel tudják dolgozni és át tudják adni az értékes tanításokat.

Légy udvarias mindenkivel

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 22. „A kérem és köszönöm” című történetének fő tanulsága az, hogy az udvariasság és a jó modor fontosak az emberekkel való kapcsolatokban. Robi, a kis dinó kalandja arról szól, hogy az udvariasság és a tisztelet nemcsak azt jelenti, hogy használjuk a kérem és a köszönöm szavakat, hanem azt is, hogy figyeljünk oda másokra, és fejezzük ki a kedvességünket és tiszteletünket.

A történet segít megérteni, hogy az udvariasság nemcsak az éttermekben, hanem az élet minden területén fontos, és hogy egy kis odafigyeléssel és kedvességgel sokat tehetünk másokért. Robi példája arra ösztönöz, hogy értékeljük az udvariasságot, és hogy ez hogyan járulhat hozzá ahhoz, hogy másokkal pozitív kapcsolatot alakítsunk ki.

Miért jó ha udvarias vagy?

Udvariasnak lenni sok előnnyel jár gyerekként is! Először is, amikor udvariasságot tanusítasz másokkal szemben, az segít abban, hogy jó benyomást kelts a többiekre. Ez fontos lehet az iskolában, a barátok között, vagy egyéb közösségekben, mert így mások is kedvesebben fognak hozzád viszonyulni. Az udvariasság segít abban is, hogy könnyebben barátkozz, és megmutatja, hogy tiszteletteljes vagy a többiek iránt.

Emellett ha udvariasan viselkedsz, az segíthet másoknak is. Egy kedves köszönés, egy mosoly vagy egy segítőkész gesztus nagyon sokat számíthat másoknak, és ezzel örömet szerezhetsz nekik. Az is fontos, hogy ha másokat kedvesen, tisztelettel kezelsz, akkor ők is így fognak viselkedni veled, így egy barátságosabb, pozitívabb légkört teremthettek.

Az udvariasság az élet bármely területén hasznos lehet. Az iskolában, sportban, vagy akár különböző tevékenységek során is segíthet abban, hogy jól jöjj ki az emberekkel és sikeresen dolgozz velük együtt. És ne feledjük azt sem, hogy az is jó érzés, ha tudod, hogy másokra jó hatással vagy a kedvességeddel és udvariasságoddal!

10 tipp, hogyan nevelheted a gyermekedet udvariasságra

  1. Mutass neki példát: Az egyik leghatékonyabb módja az udvariasságra nevelésnek az, ha te magad is udvarias vagy. A gyerekek sokat tanulnak a szülőktől, így ha látják, hogy te hogyan viselkedsz másokkal, azt követni fogják.
  2. Kommunikáció: Beszélj a gyerekeddel az udvariasság fontosságáról. Egyszerű, könnyen érthető példákon keresztül mutathatod meg, hogy miért fontos tiszteletteljesen bánni másokkal.
  3. Jutalmazás: Ha látod, hogy a gyerek udvariasan viselkedik, dicsérd meg érte. Pozitív megerősítés segíthet neki abban, hogy tudja, a jó viselkedésnek vannak pozitív következményei.
  4. Rend és szabályok: Az udvariasságot támogathatod olyan szabályokkal, amelyek arra ösztönzik a gyereket, hogy legyen kedves és tiszteletteljes másokkal. Például, mindig köszönjenek, és kérem-köszönöm szavakat használjanak.
  5. Szerepjáték: Játékos formában játszhatsz a gyerekkel olyan helyzeteket, ahol az udvariasság fontos. Így meggyőződhetsz róla, hogy érti és alkalmazza a helyes viselkedési formákat.
  6. Türelem: Ne ess pánikba, ha a gyerek néha elfelejti az udvariasságot. Emlékeztesd rá, hogy az udvariasság fontos, de legyél türelmes vele.
  7. Figyelj rá: Fontos, hogy tudd, hogy a gyereked hogyan viselkedik a másokkal való találkozások során. Ha észreveszel valamit, amit jobban meg lehetne oldani, beszélj vele.
  8. Közösségben való viselkedés: Iskolai vagy társas kapcsolatokban erősítsd meg, hogy az udvariasság és tisztelet fontos minden emberrel való interakcióban.
  9. Beszélgetés: Beszélgess vele a mindennapi helyzetekről, például az iskoláról,az otthonról, vagy a barátaival való kapcsolatáról, és próbáljatok kiemelni udvarias, illedelmes viselkedési mintákat.
  10. Mesék, filmek és könyvek: Nézzetek olyan meséket, filmeket, olvassatok olyan könyveket, amelyekben az udvariasság és a tisztelet szerepel. Ezek segíthetik a tanulást és megértést.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: