19. Az élet apró örömei – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

Megérkezett a 19. rész a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet kiegészítő magyarázó cikksorozatból, melyben a 19. „Az élet apró örömei” című történet tanulságát vizsgáljuk meg közelebbről. Dinós mesekönyvünk célja nem csak egy egyszerű felolvasás, hanem szeretnénk beszélgetésre ösztönözni a szülőket a gyerekekkel, hogy olvasás után könnyebb legyen megérteni a tanulságokat.

Napjaink egyik fontos üzenete

A Tanulságos Dinókalandok 19. történetének a tanulsága az, hogy az igazi boldogság nem a külsőségekben, a drága és márkás holmikban, népszerűségben vagy a másoknak való megfelelésben rejlik. Az öröm és a boldogság megtalálható az egyszerű dolgokban és a szeretteinkkel, barátainkkal való időtöltésben is.

Ebben a mesében három jó barát, Anita, Csabi és Zsófi, kirekesztve érzik magukat az iskolában egy népszerű diák, Tamás miatt, aki mindig a drága holmiaival és drága nyaralásaival dicsekszik. Az egyik gyerek nagymamája rávilágít, hogy az igazi boldogság és érték a külsőségek mögött rejlik. A történet végén a három kicsi dinó megérti, hogy a barátság és az elfogadás sokkal fontosabb, mint a külsőségek vagy a másoknak való megfelelés.

A történet azt mutatja be, hogy az embernek nem kell másokhoz hasonlítania magát, vagy versenyeznie velük annak érdekében, hogy értékes legyen. Az egyszerűség és az elfogadás olyan értékeket hozhat elő, amelyek sokkal tartósabbak és kielégítőbbek, mint a külsőségek vagy a társadalmi elvárások.

Az értékes időtöltés a családdal és a barátokkal, és a kis dolgokban való öröm megtanulása segíthet az embernek értékesebb és boldogabb életet élni.

Felszínes boldogság

A drága dolgokból fakadó öröm általában felszínes és ideiglenes. Ez azt jelenti, hogy bár azonnal boldoggá tehetnek, hosszú távon nem nyújtanak tartós boldogságot. Az emberek gyorsan hozzászoknak az anyagi javakhoz, és hamar elveszítik értéküket.

Az emberek gyakran az anyagiakban keresik az identitásukat és az önértékelésüket. Ha valaki kizárólag a drága dolgokban találja meg az örömét, az identitása az anyagi javakhoz kötődik, ami sérülékenyé és függővé teheti.

Az élet örömeinek megtalálása az apró dolgokban, a kapcsolatokban, a természetben, az alkotásban és a személyes fejlődésben mélyebb és tartósabb boldogságot hozhat. Fontos megtalálni az egyensúlyt az anyagiak és a nem anyagi értékek között, hogy valódi és fenntartható boldogságot éljünk meg.

Milyen dolgok lehetnek ezek az élet apró örömei gyerekeknél?

Hogy ne csak rébuszokban beszéljünk, adunk is pár konkrét példát. Az alábbi pillanatok tanítják meg a gyerekeknek, hogy az élet apró örömeiben rejlik az igazi boldogság, és nincs szükség drága holmikra vagy másoknak való megfelelésre ahhoz, hogy boldogok lehessenek. Az igazi kincs az egyszerű, örömteli pillanatokban rejlik:

 • Belefeledkezni a közös játékba a barátokkal a parkban, játszótéren, sportpályán
 • Egy izgalmas mesekönyv olvasása az esti lefekvés előtt.
 • A kedvenc játékkal való játék egy hosszú délutánon keresztül.
 • Az első napfényes tavasz reggelen a madarak énekét hallgatni.
 • A szülőkkel közösen elkészített finom házi sütemény elfogyasztása.
 • A kisállatokkal való játék és a velük való időtöltés.
 • Egy színes naplementét vagy a csillagos éjszakai eget figyelni az erkélyről vagy a kertből.
 • Az első biciklis kirándulás, ahol új helyeket fedezhetsz fel.
 • Egy meglepetés rajz elkészítése a szülők vagy nagyszülők számára.
 • A családdal való időtöltés: közös vacsora, játékok, beszélgetések, ahol egymásra figyelnek.

Beszélgetés indító kérdések, hogy könnyebben átmenjen az üzenet és a tanulság

Az alábbiakban írunk pár beszélgetés indító kérdést, amelyekkel segítünk a szülőknek a gyermekekkel való párbeszéd kezdeményezésében a témában:

 1. Mi az a dolog vagy élmény, ami a legboldogabbá tesz téged?
 2. Melyik az az egyszerű tevékenység vagy játék, amit a legjobban szeretsz, mert örömet okoz?
 3. Volt olyan, amikor valami nagyon apró, egyszerű dolog miatt hihetetlenül boldog voltál?
 4. Megosztanál egy olyan történetet, amikor egy kedves cselekedet beragyogta a napodat?
 5. Gondoltál már arra, hogy miért szeretsz együtt lenni a barátaiddal vagy a családdal?
 6. Milyen fontos az egészség az életben?
 7. Van szerinted olyan, ami neked megvan, természetesnek veszed, de másnak nincs olyanja pedig szertné ha lenne?
 8. Gondolkodtál már azon, hogy mi tesz boldoggá más embereket?
 9. Ismersz olyas valakit, aki szeret dicsekedni?
 10. Mit gondolsz miért jó vagy miért nem jó dolog dicsekedni a drága holmiaiddal?
 11. Láttál már reklámot? Szerinted miért van annyi reklám a drága termékekről?
 12. Mit gondolsz arról, hogy az ember igazi boldogságot találhat az élet apró örmeiben?
 13. Tudsz egy olyan cselekedetet vagy történetet, ami azt mutatja, hogy az anyagiak, azaz a drága tárgyak nélkül is lehet örülni az életnek?

Ezek a kérdések lehetővé teszik a szülők és a gyermekek számára, hogy mélyebb párbeszédet folytassanak az élet apró örmeiről, a boldogságról és a márkás, drága dolgok helyéről az életükben.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: