20. Ne higgy el mindent – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvvel többek akarunk lenni, mint egy átlagos mesekönyv. A 41 gyönyörűen illusztrált dinós történet 41 különböző tanulságot tartalmaz. Arra ösztönözzük a szülőket, hogy az estimese olvasása után beszéljék át a történetek tanulságát a gyerekekkel, hisz így marad meg még jobban a tanítás. Ebben pedig segítséget is nyújtunk ebben a cikksorozatban. Itt a 20. „Ne higgy el mindent” című két oldalas történet elemzése.

Hiszi a piszi

A Tanulságos Dinókalandok 20. történetének fő tanulsága az óvatosságra és a kritikus gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Fontos megtanítani a gyermekeknek, hogy ne higgyenek el mindent, hiszen sajnos vannak rosszindalú emberek, akik kihasználhatják hiszékenységüket.

A mese főszereplője Ella, a kis dinólány egy csaló teremtménybe botlott, aki látszólag teljesítette volna kívánságait. Azonban a történet megmutatja, hogy nem mindig azt kapjuk, amit hinni szeretnénk, és az állandó óvatosság, körültekintés szükséges ahhoz, hogy ne essünk csalás áldozatául.

Ella jószándékkal közelített a „varázslatos” teremtményhez, de nem mérte fel eléggé a helyzetet, nem gondolkodott kritikusan. Hitt a hihetetlennek tűnő szóbeszédnek, és szíve és a kíváncsisága belehajtotta a bajba. És bár szándéka őszinte volt, mégis könnyen áldozatává vált a csalónak. A történetből megtanulható, hogy a látszat gyakran csalóka, és mindenféle ígéret mögött hazugság is állhat, így körültekintőnek kell lenni. A csodák mögött általában valamilyen turpisság rejlik, és fontos, hogy a gyerekek, illetve mindenki megtanulja, hogyan ismerje fel a valóságot a látszattól. Ne higgy el mindent!

Hogyan neveld a gyermekedet kritikus gondolkodásra?

Ahhoz, hogy ne higgyen el mindent a gyermeked, ami nem igaz, fontos szereped van neked is. Alábbi módszerek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kifejlessze magában azt a képességet, hogy megkérdőjelezze a hihetetlennek tűnő dolgokat. Ennek fejlesztése kulcsfontosságú képesség, amely segíti őket az élet különböző területein. Íme tehát néhány tanács arra, hogyan nevelheted tudatossá a gyermeked:

 • Kérdezni szabad: Bátorítsd a gyermeked, hogy tegyen fel kérdéseket, és ne elégedjen meg a felületes válaszokkal. A kíváncsiság és az érdeklődés serkentése segít abban, hogy kritikusabban gondolkodjanak.
 • Könyvek és meseolvasás: Válassz olyan könyveket és meséket, amelyek tanulságosak és ösztönzik a gondolkodást. Utána beszélj vele a történetről, és kérdezd meg a véleményét.
 • Közös problémamegoldás: Vond be a gyermekedet a hétköznapi problémák megoldásába. Ez lehet játék, egy kis házimunka, de szinte bármilyen felmerülő problémádat is kicsit leegyszerűsítve, de megoszthatsz vele. A gyakorlatban történő problémamegoldás kritikus gondolkodásra ösztönzi őket.
 • Média és internet: Mai gyerekek már a digitális világban nőnek fel, így kiemelten figyelmet kell fordítani a témára, amint elkezdik nyomkodni az online készülékeket. Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan fogyassza az információkat az interneten, a televízióban, youtube-on és más médiumokon. Segíts neki megérteni, hogy nem minden hiteles vagy helyes, amit lát vagy olvas. Tanítsd meg neki, hogy minden állításnak és információnak van forrása, és nem minden forrás megbízható. Segíts neki felismerni, mikor kell akár további kutatást végeznie.
 • Alternatív nézőpontok megbeszélése: Tanítsd meg neki, hogy fontos figyelembe venni mások nézőpontját. Ez fejleszti az empátiát és segít abban, hogy ne hagyja figyelmen kívül az alternatív gondolkodásmódokat.
 • Szabad gondolkodás: Bátorítsd a gyereked, hogy kifejezze a saját gondolatait és érzéseit. Ez erősíti az önbizalmat és segít neki abban, hogy kritikusan gondolkodjon önmaga és mások állításai felett.
 • Értelmezési készség fejlesztése: Beszéljetek sokféle témáról, és segítsd a gyereked abban, hogy megértse a különböző nézőpontokat és azok értelmezését.
 • Példamutatás: Te magad is mutasd példával, hogyan gondolkodsz kritikusan. Ha a gyereked látja, hogy te is képes vagy kérdéseket feltenni és kritikusan gondolkodni, akkor erre is ösztönözve érzi majd magát is. Te se higgy el mindent!

Beszélgetés indító kérdések

Íme 13 beszélgetés indító kérdés a gyerekek számára, amelyek segíthetnek megbeszélni a történet tanulságait, a kritikus gondolkodást és a hiszékenység negatív hatásait:

 1. Mit gondolsz, miért hitt Ella olyan könnyen a varázslatos állatnak?
 2. Hogyan érzi magát Ella, amikor rájön, hogy becsapták?
 3. Szerinted lehet bízni mindenki szavában, akivel először találkozunk?
 4. Hogyan alakulhatott volna a történet vége, ha Ella előbb gondolkodik és nem adja oda édesapja nyakláncát?
 5. Miért fontos, hogy ne higgyünk el mindent egyből?
 6. Mi a különbség a jóhiszeműség és a hiszékenység között?
 7. Milyen kérdéseket tehetett volna fel Ella az állatnak, mielőtt elhitte volna a történetét?
 8. Mit tanulhatunk a történetből arról, hogyan kell kritikusan gondolkodni?
 9. Hogyan lehet megkülönböztetni az igaz információt a hamistól?
 10. Szerinted miért lehet veszélyes olyan dolgokba belevágni, amikről semmit sem tudunk?
 11. Miért fontos megkérdőjelezni az információkat, amit másoktól hallunk?
 12. Történt már olyan, hogy te is elhittél valamit ami nem volt igaz?
 13. Történt olyan, amikor valaki mondott neked valamit, de te nem hitted el, és neked lett igazad?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: