5. Soha ne add fel – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet úgy érdemes olvasni a gyermekednek, hogy utána átbeszéled az adott tanulságot vele. Szeretnénk megkönnyíteni a szülők dolgát, így ebben a cikksorozatban egy mankót adunk minden tanulságos történet feldolgozásához. A dinós mesekönyv 96 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált történetben 41 különböző tanulságot tartalmaz, melyből most az 5. „Soha ne add fel” történetre fókuszálunk.

Miért adják fel sokan?

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 5. történetében Juli elköteleződése és kitartása a futás iránt meghozza gyümölcsét. Annak ellenére, hogy nem volt különösen tehetséges benne, a gyakorlásnak, az elszántságnak és legfőképpen a kitartásnak köszönhetően megnyerte a futóversenyt a történet végén.

Azonban az emberek nem mindig ilyen kitartóak. Nézzünk meg néhány gyakori okot, amiért az emberek könnyen feladhatják céljaikat vagy álmaikat:

 • Önbizalom hiánya: Azok az emberek, akiknek nincs megfelelő szintű önbizalmuk, hajlamosabbak lehetnek arra, hogy feladják, ha kihívással szembesülnek. Kételkedhetnek saját kompetenciájukban és úgy érezhetik, hogy nem tudják sikerre vinni céljaikat.
 • A kudarctól való félelem: Az önbizalomhiányból fakadhat a kudarctól és azzal járó negatív érzésektől vagy következményektől való félelem. Ez a félelem már azelőtt akadályozhatja az embert, még mielőtt belevágna a feladatba.
 • Maximalizmus: Azok az emberek, akik tökéletességre törekszenek, hajlamosabbak lehetnek arra, hogy feladják, ha nem tudják elérni irreális elvárásaikat. Mindent, ami nem tökéletes, kudarcnak tekinthetnek.
 • Motiváció hiánya: Ha egy feladat vagy cél nem nem vonz minket, nem látjuk értelmét, akkor nagyon könnyen feladhatjuk. A gyerekek is hajlamosabbak a kitartásra, ha élvezetesnek vagy személyesen értékesnek találják a feladatot.
 • Azonnali kielégülés: A mai gyors tempójú világban gyakran találkozunk azonnali kielégüléssel a technológia és a szórakoztatóipar által. Ez megnehezítheti számukra a késleltetett jutalommal vagy hosszú távú célokkal való tervezést. Ha nincs egyből eredmény, akkor neki sem állunk vagy kudarcnak éljük meg.
 • Támogatás hiánya: A gyerekek az örömteli és támogató visszajelzésekből erőt merítenek a szüleiktől, gondozóiktól vagy tanáraiktól. Ha úgy érzik, hogy nem kapnak támogatást vagy kritizálják őket, hajlamosabbak lehetnek arra, hogy feladják tevékenységüket. Ugyanez igaz a felnőttekre is. Fontos, hogy támogató közeg vegyen körül bennünket.

Hogyan tudod fejleszteni a gyermeked kitartását?

 • Fejlődési szemléletmód (growth mindset): Tanítsd meg a gyerekednek, hogy a képességek és készségek fejleszthetőek és tanulhatóak. A hibákból pedig tanulni lehet.
 • Pozitív visszajelzés: Dicsérd meg és jutalmazd a gyerekeket az erőfeszítésükért is, ne csak a teljesítményükért. Ez ösztönzi őket, és nem csak az eredmény lesz fókuszban.
 • Példaadás: Legyél példakép számukra azzal, hogy te is kitartóan viselkedsz. Hisz a gyerekek a szüleiket utánozzák.
 • Támogatást nyújtása: Nyújts a gyerekednek támogatást és útmutatást, bátorítsd őt, amikor nehézségekkel szembesül.
 • Reális elvárások meghatározása: Győződj meg arról, hogy az elvárások és célok megfelelnek a gyermek életkorának és képességeinek.

Ne felejtsd el, hogy minden gyerek egyedi, és nagyon változó lehet az oka, hogy ki miért ad fel könnyen valamit. Minden esetben a gyermek személyiségéhez igazított megközelítést kell alkalmazni, és biztosítani kell a támogató és gondoskodó környezetet a kitartás fejlesztéséhez.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 4 Átlag: 4.3]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: