4. Jó tett helyébe jót várj – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet egyedi módon kiegészítő cikksorozatunk segít a tanulságok feldolgozásában, hogy át tudd beszélni a gyermekeddel az olvasottakat, ezáltal segítve a tanítás befogadását. A mesekönyv 96 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált történetben 41 különböző tanulságot dolgoz fel, melyből most a 4. „Jó tett helyébe jót várj” történetet vizsgáljuk meg.

Miért is jó önzetlenül jót tenni?

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 4. történetében Beni, a kis dinó segít egy bajba jutott madárfiókán, aki később aztán viszonozza a jó tettet.

Mások segítésére tanítás több okból is fontos:

 • Empátia fejlesztése: A másoknak való segítés lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kifejlesszék és gyakorolják az empátiát, ami a mások érzéseinek megértését jelenti. Ez jobb kapcsolatokat eredményezhet és növeli az érzelmi intelligenciát.
 • Erősíti a közösséget: A jócselekedetek és segítőkész viselkedés hozzájárul az erős, támogató közösségek kialakulásához. Amikor az emberek segítenek egymásnak, megerősödnek a közösségi kötelékek és a hovatartozás érzése.
 • Javítja a hangulatot: Több tanulmány is azt mutatja, hogy mások segítése javíthatja a mentális jólétet. A jócselekedetek javíthatják a hangulatot, csökkenthetik a stresszt és általános boldogságot eredményezhetnek.
 • Ösztönzi a együttműködést: Mások segítése fejleszti az együttműködés készségét és az együttműködés szellemét, ami alapvető fontosságú a problémamegoldásban, a csapatmunkában és a közös célok elérésében.
 • Hozzájárul egy jobb társadalomhoz: Az olyan társadalom, ahol az emberek segítik egymást, gyakran harmonikusabb és egyenlőbb. Csökkenti a társadalmi egyenlőtlenségeket és elősegíti az igazságosságot.
 • Javítja az önértékelést: Tudni, hogy képes vagy pozitív hatást gyakorolni mások életére, növelheti az önbecsülést és az önértékelést.

Összességében mások segítése nemcsak erényes és etikus viselkedés, hanem olyan viselkedés is, amely hozzájárul az egyéni és közösségi jóléthez. Gazdagítja az életet, megerősíti a közösségeket és elősegíti az empátiát és a harmóniát. Gyakran pedig viszonzásra is kerül a jó cselekedet, így igaz lesz a mondás, hogy „jó tett helyében jót várj”.

De hogyan tudod gyermekedet segítőkészségre nevelni?

 • Példamutatás: A gyermekek gyakran a szüleiket figyelve tanulnak. Mutass jó példát és segíts Te is másoknak a mindennapi életében. Hagyd, hogy a gyerekek lássák, ahogy segítesz a szomszédnak, barátoknak, családtagoknak vagy éppen az arra rászorulónak.
 • Érdemes már korán kezdeni: A kisgyermekek is megértik az egyszerű jócselekedeteket, mint például játékok megosztása vagy kis feladatokban való segítségnyújtás.
 • Empátia fejlesztése: Bátorítsad a gyermekedet, hogy helyezze magát mások helyzetébe. Tegyen fel olyan kérdéseket, mint például: „Hogyan éreznéd magad, ha te lennél a helyzetükben?” Ez segít az empátia és megértés kialakításában.
 • Pozitív megerősítés: Ismerd el gyermeked jótetteit. Dicsérd meg, amikor másoknak segít, és magyarázd el, hogyan változtatta meg cselekedetük a helyzetet.
 • Közösségi érték: Bátorítsd a közösséghez tartozás érzését és a felelősségvállalást a közösség iránt. Magyarázd el, hogy a mások segítése megerősíti a közösséget és mindenkinek előnyére válik.

Ne felejtsd el, hogy a segítőkészségre tanítás egy folyamat. Fontos türelmesnek és következetesnek lenni, hogy beépüljön ez a fontos lecke a gyermekedbe.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 5 Átlag: 4.4]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: