3. Tartsd be az ígéreted – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, nem csak azért különleges mert a gyönyörűen illusztrált oldalakon hagyományos és modern tanulságokat feldolgozó történetek fejlesztik a gyermekeket, hanem azért is, mert minden egyes történethez adunk egy támaszt a szülőknek, hogy hogyan dolgozzák fel az adott tanítást a gyerekekkel.

Miért szegik meg a gyerekek az ígéretüket?

A mesekönyv 3. történetében Félix a kis dinó megígéri barátainak, hogy segít nekik, azonban nem tartja be az ígéretét mégsem, inkább a folyóban játszik. Vajon mi lehet ennek az oka?

Vizsgáljuk meg, hogy milyen különböző okai lehetnek annak, hogy a gyerekek nem tartják be az ígéreteiket. Ezeknek megértése, segíthet a probléma megoldásában, hogy a gyerekeket a felelősségteljesebb viselkedés felé orientálhassuk. Íme néhány gyakori ok, amiért a gyerekek esetleg megszegig az ígéreteiket:

 • Feledékenység: A gyermekek, különösen a még kisebbek, könnyen elfelejthetik az ígéreteiket, pláne akkor, ha azokat impulzívan vagy anélkül tették meg, hogy teljes mértékben megértették volna az elvárást.
 • Megértés hiánya: Néha a gyerekek ígéreteket tesznek, anélkül hogy teljes mértékben értenék azoknak a kötelezettségeknek vagy felelősségeknek a jelentőségét, amelyekkel az ígéretek járnak. Nem biztos, hogy felismerik a szavak jelentőségét.
 • Félelem a rosszallástól: Egy gyermek lehet, hogy azért tesz ígéreteket, mert szeretné elkerülni, hogy csalódást okozzon szüleinek, barátainak. Amikor rájön, hogy nem tudja betartani, attól félhet, hogy az negatív következményeket vonhat maga után.
 • Felelősségre vonás hiánya: Ha a gyermek nem szembesül következményekkel az ígéretek betartásának elmulasztásakor, lehet, hogy nem érzi magát motiváltnak az ígéretek teljesítésére. A számonkérések elősegíthetik a felelősségteljes magatartás kialakítását. Viszont csak a megfelelő módon!
 • Prioritások változása: A gyerekek prioritásai és érdeklődési köre gyorsan változhat. Lehet, hogy ígéretet tesznek valamire, amikor az fontos számukra, de később elveszítik az érdeklődést.

Hogyan lehet segíteni, hogy felelősségteljesebb legyen a gyermeked?

A gyermeked felelősségteljesebbé válásának és az ígéretek betartásának elősegítéséhez fontold meg ezeket a stratégiákat:

 • Beszélj az elvárásokról: Magyarázd el a gyermekednek az ígéretek betartásának fontosságát és annak hatását a kapcsolatokra és a bizalomra.
 • Reális elvárásokat határozz meg: Bátorítsd a gyermeked, hogy olyan ígéreteket tegyenek, amelyeket valószínűsíthetően be tudnak tartani képességeik alapján.
 • Mutass példát a felelősségvállalásban: Legyél példakép, tartsd be saját ígéreteidet is.
 • Pozitív visszacsatolás: Dicsérd meg a gyermekedet, amikor be is tartja az ígéreteit, ezzel erősítve a felelősségteljes magatartást.
 • Támogató közeg: Teremts olyan környezetet, ahol a gyermek biztonságban érezheti magát a kihívások vagy nehézségek kifejezésében, amelyekkel az ígéretek betartása kapcsán találkozik.
 • Legyél türelmes: Az ígéretek betartásának megtanulása egy fejlődési folyamat. A gyerekek elkövethetnek hibákat, de a lényeg, hogy segítsünk nekik tanulni azokból.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 4 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: