29. Vigyázz a holmijaidra – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

Megérkezett a 29. rész a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet kiegészítő magyarázó cikksorozatból, melyben a 29. „Vigyázz a holmijaidra” című történet tanulságát vizsgáljuk meg közelebbről. Dinós mesekönyvünk célja, hogy ne csak egy egyszerű mese olvasás legyen, hanem szeretnénk beszélgetésre ösztönözni a szülőket a gyerekekkel, hogy olvasás után könnyebb legyen megérteni a tanulságokat.

Felelősségteljes viselkedés

Jani és Jocó története az értékeink megóvásának és gondoskodásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Jani és Jocó, két dinótestvér, akik hasonlóan szerettek kirándulni és felfedezni a természetet. Ám a történet során szembesülünk a két testvér különböző hozzáállásával az értékeik megóvása kapcsán. Jani felelősségteljesen viselkedett, vigyázott az új hátizsákjára, míg testvére, Jocó, hanyagul bánt a holmijaival. A figyelmetlensége azonban következményekkel járt: Jocó elvesztette az uzsonnáját.

A legfontosabb tanulság, amit ebből a meséből kiemelhetünk, az az, hogy gondoskodnunk kell az értékeinkről.

Az értékeink megóvása viszont nem csupán a tárgyakra, hanem az érzelmekre, az egymás iránti tiszteletre és a közösségi értékekre is vonatkozik. Megtanít minket arra, hogy hogyan vigyázzunk és becsüljük meg azt, ami a miénk (vagy másé). A történet arra ösztönöz, hogy figyeljünk oda jobban egymásra és arra, ami körülvesz minket.

Ez a történet arra is rámutat, hogy az észrevételek, figyelmeztetések nem azt jelentik, hogy rosszak vagyunk, hanem azt, hogy mások segítenek nekünk fejlődni. Jani példája azt mutatja, hogy a felelősségteljes gondolkodás és a törődés másokkal segít a kisebb nehézségek megelőzésében. Egy-egy baráti figyelmeztetés és másokkal törődés hatalmas erővel bírhat az értékeink védelmében.

Reméljük, hogy ez a történet segít megérteni a felelősség és gondoskodás fontosságát mindannyiunk számára.

Hogyan nevelheted felelősségteljességre a gyermekedet?

A gyermek felelősségteljes nevelése és arra tanítása, hogy vigyázzon az értékeire, alapvető fontosságú a szülők és a család számára. Íme néhány tipp és módszer, amely segíthet ebben:

 1. Példa és minta: Legyél jó példa a gyermekednek. A saját értékeidre való odafigyeléseddel mutasd meg, hogy mennyire fontos, hogy megóvjuk a dolgainkat.
 2. Dicséret és megerősítés: Legtöbb esetben ez a téma akkor jön elő, ha a gyermek elveszít vagy tönkreteszt valamit. Viszont fontos a pozitív megerősítés, azaz ha a gyermeked gondoskodik az értékeiről, vagy jól viselkedik, dicsérd meg és ismerd el. Ez erősíti az őszinte figyelmet az értékeire.
 3. Kudarcokból tanulás: Ha valami elromlik vagy elveszik, ne hibáztasd, hanem tanítsd meg, hogy a hibákból is lehet tanulni, és javítani rajtuk.
 4. Beszélgetés és megértés: Beszélgessetek arról, hogy miért fontos megóvni az értékeiteket. Kérdezd meg a gyermekedet, hogy mi az, ami számára értékes és amit félt, hogy elveszít vagy tönkremegy. Beszéljétek át, miért fontos ezekre vigyázni és óvni őket.
 5. Felelősségteljes döntések: Bízz apróbb döntéseket a gyermekedre, amikért felelősséget kell vállalnia.
 6. Környezeti tényező: Elveszítünk valamit, vagy elromlik és kidobjuk, esetleg kis hiba miatt inkább újat veszünk. Ez mennyire jó a környezetnek? Ha óvjuk értékeinket, akkor a környezetet is jobban megkíméljük.
 7. Együttműködés a családdal: Bíztasd arra a gyermekedet, hogy segítsen más családtagoknak is az értékeik megőrzésében, figyeljen oda ő is. Például, hogy a kutya ne tapossa le a nagymama virágoskertjét. Ez a bevonás is erősíti a felelősségvállalást.

Ezek az iránymutatások segíthetnek a gyermekednek megérteni és kialakítani azt a tudatosságot, hogy vigyázzon az értékeire, és felelősséget vállaljon értük. Fontos, hogy ezt az oktatást és tudatosságot a mindennapi életbe is beépítsük.

Beszélgetésindító kérdések

Az alábbi kérdések remek lehetőséget kínálnak arra, hogy megbeszéljétek a felelősségteljes viselkedés és az értékeink megóvása fontosságát a mindennapokban, valamint hogy megértsétek a történet tanulságát a gyakorlati életben is.

 1. Mit tanultál a történetből Jani és Jocó élménye kapcsán?
 2. Milyen módon tudnánk megelőzni a dolgaink elvesztését vagy megsérülését?
 3. Szerinted miért fontos, hogy odafigyeljünk az értékeinkre és a dolgainkra?
 4. Mi segíthet abban, hogy jobban odafigyeljünk a saját dolgainkra és az értékeinkre?
 5. Milyen értékek vagy tárgyak fontosak neked az életedben?
 6. Milyen módon vigyázol a saját értékeidre és holmaidra mindennap?
 7. Mit tehetnénk, hogy megóvjuk a környezetünket és értékeinket a mindennapokban?
 8. Miért fontos, hogy megtanuljunk felelősséget vállalni a saját holmijainkért?
 9. Volt olyan, amikor jobban oda kellett volna figyelned valamire vagy vigyáznod valamire? Mi történt és mit tanultál belőle?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: