28. Tanulj a nálad jobbaktól – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

Itt a 28. rész a Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet kiegészítő magyarázó cikksorozatból, melyben a 28. „Tanulj a nálad jobbaktól” című focis mese tanulságát dolgozzuk fel. Ezzel segítve a szülőket, és ösztönözve őket, hogy olvasás után beszélgessenek, beszéljék át a történetek tanulságát, hogy a gyerekek minél jobban be tudják fogadni a tanításokat.

Egy tanulságos focis mese

A Tanulságos Dinókalandok 28. „Tanulj a nálad jobbaktól” című történetének tanulsága arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a kitartás és az inspirálódás erejével érhessék el céljaikat. A dinófiú, Gergő, arról álmodozott, hogy a focicsapata legjobbja legyen, valamint, hogy kedvenc focistájával, Tom Saurusszal találkozzon. Amikor ez a lehetőség elérkezett, nem csak hogy találkozott a példaképével, de még tanulhatott is tőle. Ez a találkozás és a megszerzett tudás motiválta és segítette abban, hogy még jobb legyen a saját játékában.

A történetből két fontos tanulságot emelhetünk ki:

  1. Inspiráció és példaképek: Az inspiráció kulcsfontosságú a fejlődésben. Amikor gyermekünk találkozik a példaképével vagy valaki olyannal, akit nagyra tart, az lehetőséget ad neki, hogy tanuljon tőle és inspirálódjon. Ez ösztönzőleg hathat a gyermek kitartására, fejlődésére és elszántságára.
  2. Az új technikák és a tudás megszerzése: Mindig van mit tanulni, és az új ismeretek megszerzése új készségeket és fejlődést eredményezhet. Gergő esete is ezt mutatja be, ahogy a gyakorlás és a Tomtól tanult új trükkök segítettek neki, hogy javítsa játékát és elérje a kitűzött célt.

Ez a történet arra tanít minket, hogy a példaképeink és a velük való találkozások inspiráló hatással lehetnek ránk, és segíthetnek fejleszteni az adott területeken. A focis mese Gergő példáján keresztül arra buzdít, hogy inspirációt merítsünk és bátran tanuljunk másoktól, akik valamiben erősebbek, jobbak nálunk.

focis mese - Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

Miért jó a tapasztaltabbaktól tanulni?

Ki ne találkozott volna olyan emberrel, aki mindent is tudott, mindenhez is értett, és makacsságába belefulladva elképzelhetetlen lett volna, hogy másnak adjon igazat vagy mástól tanuljon.

Persze természetes emberi tulajdonság, hogy sokszor azt gondoljuk, mindenben mi vagyunk a legokosabbak vagy a legjobbak. Bizonyára sok mindent tudunk és sok mindent meg tudunk oldani, de mégis van némi bölcsesség abban, ha körülöttünk lévő emberektől is tanulunk. Ezt a gondolatot szeretnénk átadni a gyerekeknek a történettel.

„Talán Te is tapasztaltad már, hogy van, amiben mások sokkal jobbak, ügyesebbek vagy tapasztaltabbak, mint Te. Az egyik barátod kiválóan rajzol, a másik kitűnően focizik, és lehet, hogy valaki a matekban vagy a zenében példaképed. És igen, pont ettől érdekesek és izgalmasak az emberek.” – vezetheted fel a témát a gyermekednek.

Az embereknek különböző képességeik vannak. Amikor egy olyan személlyel kerülsz kapcsolatba, aki valamiben jobb nálad, rengeteg új dolgot tanulhatsz. A különböző emberektől való tanulás nagyszerű dolog, mert segít fejlődni és kibővíteni a látókörödet. Az új dolgok megismerése érdekessé teszi az életedet. Például egy olyan sportról vagy tevékenységről tanulni, amit még soha nem próbáltál, vagy megtanulni egy új zenét, ami eddig ismeretlen volt.

A környezetünkben lévő emberek több évtizedes tapasztalattal rendelkezhetnek, és mindezeket az értékes tudásokat szívesen megosztják velünk, ha kíváncsiak vagyunk rá. Szóval ne félj kérdezni, és légy nyitott arra, hogy másoktól is tanulj.

Miért félünk sokszor a nálunk tapasztaltabbaktól tanulni?

A tapasztaltabb emberektől tanulni nagyszerű lehetőség a fejlődésre és a tudásunk bővítésére. Ennek ellenére néha nehéz lehet megnyílni és elfogadni mások segítségét vagy útmutatását. Több oka is lehet annak, hogy néha nem merünk vagy nem akarunk a tapasztaltabbaktól tanulni:

  1. Önbizalom hiánya: Az önbizalom hiánya vagy az, hogy úgy érezzük, nem vagyunk elég jók valamiben, gyakran megakadályoz minket abban, hogy elfogadjuk mások segítségét. Ha úgy érezzük, nem vagyunk eléggé jártasak vagy sikeresek egy területen, nehezen engedjük meg magunknak, hogy segítséget kérjünk.
  2. Gőg: A büszkeség vagy az öntudat egyfajta gát lehet a tanulás előtt. Ha túl sok a gőg vagy úgy érezzük, hogy mi vagyunk a legjobbak, nehezebben fogadjuk el mások tanácsait vagy segítségét, mivel úgy vélekedünk, hogy nincs szükségünk rájuk.
  3. Kényelem: Az új dolgok megtanulása feszélyezhet minket, mert kilépünk a komfortzónánkból. Ezért inkább ragaszkodunk a jól ismert területekhez és rutinokhoz, és nehezen nyitunk az új ismeretek, tapasztalatok felé.
  4. Félünk a hibázástól: Sokszor félünk attól, hogy ha tanácsot vagy útmutatást kérünk, hibákat fogunk elkövetni. Ennek következtében kudarcnak vagy cikinek érezzük majd magunkat, és ez befolyásolhatja az önbecsülésünket. Mit fognak gondolni rólunk?
  5. Kétségbeesés: Ha valaki nehéz helyzetben van vagy problémákkal küzd, néha úgy érezheti, nincs kedve vagy energiája mások segítségét elfogadni, mert elmerül a probléma megoldására való koncentrálásban.

Azonban fontos megérteni, hogy a tanulás és fejlődés egyben a tapasztaltabb emberektől történő tanulást is magába foglalja. Az ő tudásuk és tapasztalataik segíthetnek nekünk, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, és gyorsabban érjük el a céljainkat. Ha az ember képes átlépni ezeket a korlátokat, akkor rengeteg lehetőség nyílik meg előtte a fejlődésre és a személyes növekedésre.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: