27. Okos ember nem szemetel! – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvben 41 csodálatosan illusztrált, dinós történetben, 41 különböző tanulság kapott helyet. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak egy átlagos dinós mesekönyvet nyújtsunk a szülőknek, hanem ténylegesen is a gyerekek javára váljon az. Ezért bátorítunk mindenkit, hogy a történetek tanulságát beszélje át a gyermekekkel olvasás után. Ebben nyújt segítséget ez a cikksorozat, melynek a 27. része következik a soron, ahol a téma a környezettudatosság gyerekeknek.

Környezettudatosság gyerekeknek

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv 27. „Okos ember nem szemetel!” című része Rebeka kalandjáról szól a dzsungelben, ahol megtapasztalta a a szemetelés káros hatásait. A történet a környezettudatosság és a természet szeretetének fontosságát hangsúlyozza. Rebeka példája arra ösztönzi a gyerekeket, hogy észrevegyék és cselekedjenek az ilyen helyzetekben.

A történet arra tanít, hogy a szemetelés nemcsak csúnya és nem megfelelő viselkedés, hanem komoly károkat okoz a környezetben. A szemét megakadályozza a természetes életfolyamatokat, károsíthatja a növény- és állatvilágot, valamint az egész ökoszisztémát.

Az általa tett lépések és kezdeményezése arra ösztönzi a gyerekeket, hogy vegyenek részt az ilyen problémák megoldásában. Rebeka példája azt mutatja, hogy egy kis odafigyelés és közösségi összefogás képes megváltoztatni a környezetet és helyreállítani a természet egyensúlyát. A történet arra biztatja a gyerekeket, hogy ők is lehetnek a változás részei, és képesek olyan környezeti problémák kezelésére, mint a szemételés.

A környezettudatos nevelés előnyei

Környezettudatos nevelés gyerekeknél számos előnnyel jár, amelyek fontosak a jövőnk és a bolygónk szempontjából:

 • Bolygónk védelme: A környezettudatos nevelés arra tanítja a gyerekeket, hogy értékeljék és tiszteljék a természetet. Ezáltal hozzájárulnak a környezeti károk csökkentéséhez és a bolygó védelméhez.
 • Fenntarthatóság: Megtanulják a fenntartható életmód alapjait, ami hozzájárul a természeti erőforrások megőrzéséhez és azok megfelelő felhasználásához.
 • Felelősségérzet: A környezettudatos nevelés által a gyerekek jobban megértik, hogy felelősséget kell vállalniuk a körülöttük lévő világért és a jövő generációiért.
 • Kreativitás és megoldások: Az ilyen nevelési módszerek elősegítik a kreatív gondolkodást és a problémamegoldó készséget. Újrahasznosítás, hulladékcsökkentés és más környezetbarát megoldások kialakítása során fejlesztik ezeket a képességeket.
 • Egészséges életmód: A környezettudatos életmódra nevelés hozzájárulhat az egészségesebb életmódhoz, például a friss élelmiszerek fogyasztásának és a természettel való kapcsolat fenntartásának ösztönzésével.
 • Tudatosság és szemléletváltás: Az ilyen nevelés erősíti a tudatosságot és a szemléletet a fogyasztásról, a termékek eredetéről és hatásáról. Így a gyerekek kritikusabbá válnak a választásaik és döntéseik terén.
 • Közösségi hozzájárulás: A környezettudatos nevelés révén a gyerekek úgy érezhetik, hogy részt vesznek valamiben, ami nagyobb náluk, és ezáltal felelősséggel és büszkeséggel viszonyulnak hozzá.

Beszélgetésindító kérdések

 1. Mit tanultál Rebeka történetéből a természetvédelemről és a szemetelés következményeiről?
 2. Hogyan reagált Rebeka a szemét látványára a dzsungelben? Mit gondolod, miért így reagált?
 3. Mi lett volna a történet vége, ha Rebeka nem így viselkedik?
 4. Mit gondolsz, miért fontos, hogy ne hagyjunk szemetet magunk után?
 5. Hogyan segített Rebeka a problémán? Mit tehetnénk mi is, hogy megakadályozzuk a szemetelést a környezetünkben?
 6. Miért szemetelhet valaki?
 7. Milyen változásokat láttunk a történetben a dzsungelben, miután a szemétet összeszedték? Miért fontos a tiszta környezet a természet és az élőlények számára?
 8. Mit gondolsz, a szemetelésen kívűl milyen más tevékenységekkel lehet még károsítani a környezetet?
 9. Mit tehetsz a mindennapokban, hogy védd te is a környezetedet, mint Rebeka tette a dzsungelben?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: