26. A becsületesség megfizethetetlen – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvben 94 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált, dinós történetben 41 különböző tanulságot találsz. Egyedi módon segítünk, hogy ne csak szórakoztasson, de valódi haszna is legyen a mesélésnek, így minden egyes történetet kielemzünk, és segítséget nyújtunk a szülőknek, hogy könnyebben át tudják beszélni a gyermekeikkel a tanulságokat. A cikksorozat ezen részében a 26. „A becsületesség megfizethetetlen” történetét elemzi ki, mely célja a becsületességre nevelés.

A talpig becsületes kis dinó

A Tanulságos Dinókalandok 26. „A becsületesség megfizethetetlen” című történetében Tóni, egy becsületes és tisztességes kis sárkánygyík a főszereplő, aki mindig az igazságot tartotta szem előtt. Egy nap, sétálgatva a dzsungelben, talált egy elveszett erszényt, tele csillogó aranyérmékkel. Bár megtarthatotta volna, úgy döntött, hogy megkeresi az eredeti tulajdonost. A történet végén sikerrel is jár: egy idős nagypapa vesztette el a pénztárcáját, aki pont unokáinak vett volna ajándékot. Így Tóninak becsületességének hála, egy unoka sem maradt ajándék nélkül.

A történet alapvető tanulsága a becsületesség és az empátia fontossága, valamint az, hogy helyesen cselekedni mindig jó döntés. Tóni, a kis sárkánygyík példája megmutatja, hogy az igazságosság és az erkölcsi helyesség minden helyzetben értéket képvisel, és a jó cselekedetek segíthetnek másoknak és a közösségnek is. Emellett az is kiemelendő, hogy a cselekedetekkel járó megbecsülés vagy jutalom sokszor nem fontosabb, mint maga a cselekedet, és a tisztesség önmagában is elégtételt és elégedettséget hozhat.

A becsületességre nevelés

Hogyan neveljük becsületességre a gyerekünket? A becsületesség kialakítása a gyermekeinkben hosszú távú, következetes és tudatos neveléssel kezdődik. A becsületesség nemcsak az értékrend kialakításának fontos eleme, hanem a gyermekük felelősségteljes, jó szándékú felnőtté válásának is alapja. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a becsületes értékrend kialakításában:

 1. Példamutatás: A szülők példája a legfontosabb. Légy őszinte és becsületes minden helyzetben, még akkor is, ha az nehezebb döntéseket igényel.
 2. Beszélj erről: Beszélgess gyerekekkal a becsületesség fontosságáról és jelentőségéről. Mesélj történeteket, példákat felhozva, hogy megmutasd, miért fontos mindig igazat mondani és becsületesen viselkedni.
 3. Tudatosítás: Beszélgess a következményekről, amelyek a becsületlenségből vagy hazugságból adódhatnak. Segíts neki megérteni, hogy az igazság és az őszinteség milyen pozitív hatással lehet másokra és magukra is.
 4. Dicséret és megbecsülés: Dicsérd meg a becsületes cselekedeteket, még akkor is, ha ezek apróságok. Tiszteld és értékeld, ha a gyermeked őszinte és becsületes.
 5. Határok és következmények: Állíts fel határokat és konzekvenciákat az esetleges hazugságok vagy becsapások esetén, és legyél következetes ezek betartásában.
 6. Empátia és megértés: Segíts a gyermekednek megérteni mások érzéseit és gondolatait. Az empátia segíthet abban, hogy a gyermek belássa, mennyire fontos az őszinteség és a tisztelet mások iránt.
 7. Támogatás: Légy támogató és bátorítsd a gyermekedet, hogy mindig az igazat mondja és becsületesen cselekedjen, még akkor is, ha az nehézségekkel járhat.

A becsületességre nevelés időt és türelmet igényel, de a folyamatos és egyértelmű üzenetekkel, példamutatással, támogatással és empatikus hozzáállással a gyermeked valószínűleg egy becsületes, megbízható és felelősségteljes felnőtté válik.

Beszélgetés indító kérdések

Hogy még jobban rögzüljenek a tanulságok a gyerekekben, ajánljuk, hogy az olvasás után beszéld át velük a történetet. Ehhez adunk pár kérdést is:

 1. Miért gondolta Tóni, hogy fontos visszaadni az aranyérméket az erszény tulajdonosának?
 2. Miért lehetett nehéz megtalálni az érmék tulajdonosát a faluban?
 3. Hogyan érezte magát az öreg dinó, amikor visszakapta az erszényét?
 4. Miért fontos, hogy példát mutassunk másoknak?
 5. Milyen tetteket tehetünk a mindennapokban, hogy becsületes emberekké váljunk?
 6. Miért nem fogadta el Tóni az ajándék érmét az öreg dinótól?
 7. Hogyan segíthetünk másoknak, ha becsületesek vagyunk?
 8. Mit gondolsz, miért volt fontos az öreg dinónak az érmék?
 9. Miért fontos, hogy az érméket visszaadjuk, ha valaki elveszíti őket?
 10. Hogyan érznéd magad, ha te veszítenél el valamit?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: