2. Tiszteld az időseket – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem csupán egy gyönyörűen illusztrált dinoszauruszos mesekönyv gyerekeknek, hanem fontos tanulságokat is tartalmaz minden egyes története.

A könyvben rejlő tanulságokat pedig érdemes átbeszélni a gyerekekkel a lefekvés előtt. Ebben a cikksorozatban pedig ehhez nyújtok támaszt a szülőknek, hogy minél jobban fel tudják dolgozni az értékes tanításokat.

Mit jelent tisztelni?

A Tanulságos Dinókalandok 2. „Tiszteld az időseket” történetén keresztül mutatjuk be, hogy mások tisztelete a társas élet alapja.

Matyi, a kisdinó, kezdetben nem érti ennek fontosságát, önzően viselkedik, kibúvót keres a feladatok alól, majdnem hazudik is, csak hogy ne kelljen az idejét az idős dinó segítésével tölteni. Ám a végén megtapasztalja, hogy ha változtat a hozzállásán és megadja a kellő tiszteletet az idős dinónak és segít neki, akkor annak milyen pozitív következményei lehetnek.

De mit is jelent a „tisztel” szó?

 • „Becsül, elismerésre méltónak tart vkit, vmit; nagyra becsül méltányol”
 • „Vkit a hűség és engedelmesség érzésével készségesen elismer föléje rendeltnek v. irányítójának, és mint ilyet megbecsül”
 • „Megbecsülését kifejezve köszönt vkit”

(Forrás: mek.oszk.hu)

A történet tanulsága mélyebbre tekintve nem csak az idősek tiszteletére fókuszál, hanem kiterjeszti azt minden emberre. A történetben azonban ezt egy idős dinón keresztül szemléltetjük, hiszen szerencsés esetben a gyerekek saját nagypapájukra vagy nagymamájukra tudnak asszociálni ezáltal, ami megkönnyíti a tanulság befogadását.

Ezért kell az időseket tisztelni

 • Kulturális hagyományok: Szinte minden kultúra a világ minden táján erősen hangsúlyozza az idősek tiszteletét annak érdekében, hogy megőrizze a kulturális értékeket, szokásokat és hagyományokat.
 • Bölcsesség és tapasztalat: Az idősebbek gyakran rendelkeznek értékes élettapasztalattal és bölcsességgel, amelyet hosszú évek alatt szereztek. Az ő tiszteletben tartásuk lehetőséget nyújt a gyerekeknek a tapasztalataikból való tanulásra.
 • Kölcsönös támogatás: Az idősebbek tiszteletben tartása elősegíti az idősebb és fiatalabb generációk közötti kötelékek kialakítását. A tisztelet támogató környezetet teremt, ahol mindkét generáció tanulhat egymástól és segíthet egymásnak.
 • Empátia és megértés: Az idősebbek iránti tisztelet ösztönzése segíti a gyerekek empátiájának fejlődését, mivel figyelembe veszik az öregedéssel járó kihívásokat és nehézségeket. Elősegíti az idősebbek iránti megértést és együttérzést.
 • Társas készségek: Az idősebbek tiszteletben tartása segíthet olyan társas készségek fejlesztésében, mint az odafigyelés, az aktív hallgatás, hatékony kommunikáció és megfelelő viselkedés különböző helyzetekben.

Miért lehet tiszteletlen egy gyermek?

Több oka is lehet, hogy egy gyermek tiszteletlen másokkal szemben. Ezeknek az alapvető tényezőknek megértése segíthet a szülőknek hatékonyabban kezelni a problémát. Néhány lehetséges ok a gyermek tiszteletlen viselkedésére:

 • Viselkedés utánzása: A gyerekek gyakran utánozzák azokat a viselkedéseket, amelyeket felnőttektől vagy a társaiktól tapasztalnak. Ha lenéző viselkedést látnak a környezetükben, akkor anélkül utánozhatják azt, hogy teljes mértékben megértenék annak következményeit.
 • Pozitív példa hiánya: A gyerekeknek pozitív példákat is kell látniuk, hogy megtanulhassák a tiszteletteljes viselkedést. Ha a megfelelő példák hiányoznak, vagy ellentmondásos iránymutatást kapnak, nehézségeik lehetnek a tiszteletteljes hozzáállás kialakításában.
 • Figyelemfelhívás: Néhány gyermek lenéző viselkedést is alkalmazhat annak érdekében, hogy figyelmet kapjon, akár negatív figyelmet is. Megtanulhatják, hogy a lenéző viselkedés reakciót vált ki másokból.
 • Határok feszegetése: A tiszteletlen viselkedés a gyerekek számára egy mód lehet arra, hogy kipróbálják a határokat és a korlátokat. Lehet, hogy azt próbálják meg kideríteni, meddig mehetnek el következmények nélkül.
 • Kommunikációs nehézség: Egyes gyerekeknél hiányozhatnak a megfelelő kommunikációs készségek ahhoz, hogy érzéseiket vagy frusztrációikat megfelelően fejezzék ki. Így lehet, hogy a tiszteletlen viselkedéssel próbálják kifejezni érzéseiket.
 • Alacsony önértékelés: Az alacsony önbecsülésű gyerekek időnként lenéző viselkedést mutathatnak védelmi mechanizmusként. Mások lenézése átmeneti javulást hozhat nekik az önbecsülésük terén.

Fontos, hogy a szülők és a gondozók türelemmel, megértéssel és megfelelő stratégiával kezeljék a gyerekeknél a tiszteletlen viselkedést. Ha a tiszteletlen viselkedés kitart vagy súlyosbodik, akkor a gyermekpszichológus vagy a tanácsadó segítségét érdemes kérni.

Tanulságos Dinókalandok - Tiszteld az időseket

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: