16. Bátran kövesd a szenvedélyedet – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvben 94 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált, dinós történetben 41 különböző tanulságot találsz. Egyedi módon segítünk, hogy ne csak szórakoztasson, de valódi haszna is legyen a mesélésnek, így minden egyes történetet kielemzünk, és segítséget nyújtunk a szülőknek, hogy könnyebben át tudják beszélni a gyermekeikkel a tanulságokat. A cikksorozat mai része a dinós mesekönyv 16. „Bátran kövesd a szenvedélyedet” történetét elemzi ki.

A tehetséget nem szabad elnyomni

Az igazi tehetséget nem szabad alábecsülni vagy elnyomni. Az emberek különböző képességekkel rendelkeznek, mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. Az erősségünkre kell építeni, arra amiben tehetségesek vagyunk, mert abban fogunk tudni kiteljesedni.

A történet főszereplője Karcsi a kis dinó, aki nagyon kreatív, tehetséges a rajzolásban és a festésben. Imád alkotni, azonban barátai inkább focizni hívják. A mese azt üzeni, hogy bármilyen megbélyegzés vagy gúnyolódás ellenére érdemes kitartani a szenvedélyünk mellett, mert az kiteljesítheti az embert és pozitív változást hozhat az életünkben. Ne akarjunk másoknak megfelelni, azzal foglalkozzunk, ami örömet okoz számunkra.

Az elfogadás és a támogatás a barátoktól és a közösségtől segíthet az embernek elérni a céljaikat és felfedezni saját tehetségüket. A történet arra is emlékeztet, hogy a szenvedélyek követése örömöt és sikert hozhat, és másokat is inspirálhat a saját tehetségük és kreativitásuk felfedezésére és kifejezésére.

Így dolgozd fel gyermekeddel a történet tanulságait

Ezzel a történettel az alábbi különböző fontos témákat beszélheted át a gyermekeddel:

 • A kitartás fontossága: Megbeszélhetitek, hogy Karcsi mennyire kitartott az álmai mellett, és hogyan segített neki ez az elszántság megnyerni a versenyt. Ezt felhasználhatjátok, hogy elbeszélgessetek arról, hogy a kitartás és a kemény munka mennyire fontos a siker elérésében.
 • A szenvedély követése: Arról beszélhettek, hogy milyen fontos az, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amik iránt szenvedélyünk van. Karcsi a festést választotta, mert imádta ezt a tevékenységet. Gyerekekkel való beszélgetés során felhívhatjátok a figyelmet arra, hogy fontos az érdeklődési területeiknek és szenvedélyeiknek a felfedezése és követése.
 • A barátok és a támogatás: Karcsi barátai először cukkolták őt a festés, mint hobbi miatt, de később megértették és támogatták őt. Ezt felhasználhatjátok, hogy megbeszéljétek, milyen fontos az, hogy a barátaink támogassanak minket az érdeklődési területeinkben, és hogyan lehetünk mi is támogatóak a saját barátaink számára.
 • Az önbizalom erősítése: Karcsi a festményverseny megnyerésével megerősödött, és rájött, hogy érdemes bízni az egyedi képességeiben. Erről beszélgethettek a gyerekkel, és elmagyarázhatjátok, milyen fontos az önbizalom és az önmagunkban való hitt a siker eléréséhez.
 • A kreativitás: A történet alapján beszélgethettek a kreativitás fontosságáról és arról, hogyan segít az önmagunk kifejezésében. Megbeszélhetitek a kreativitás különböző formáit, az alkotás fontosságát és hogy, hogyan fejezhetik ki a gyerekek magukat.

Hogyan jöjj rá, miben tehetséges a gyermeked?

A gyermekben rejlő tehetség és érdeklődési területek felfedezése és megerősítése fontos szülői feladat. Adunk most pár módszert, hogy rájöjj, miben tehetséges a gyereked.

 1. Figyelj oda a gyermeked érdeklődési területeire: Mi érdekli őt? Milyen tevékenységeket űz szívesen? Mi az amibe teljesen bele tud feledkezni? Szánj időt arra, hogy beszélgess vele, és érdeklődj azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amikkel szívesen foglalkozik.
 2. Kínálj sokféle lehetőséget: Adj neki lehetőséget különböző tevékenységek kipróbálására. Vegyetek részt különböző kurzusokon vagy foglalkozásokon, például művészeti foglalkozásokon, sportválasztókon, zeneórákon vagy természettudományos tevékenységeken. Így többféle területre kaphat rálátást, és könnyebben megtalálhatja, mi érdekli a legjobban, miben van tehetsége. Szülőként a feladatod, hogy minél szélesebbre nyisd a világot a gyermekenek.
 3. Figyeld meg, miben jeleskedik: Miben mutat rendkívüli tehetséget vagy különleges képességeket a gyermeked? Ez lehet matematika, zene, kreatív tevékenység, sport, kommunikáció vagy egyéb terület. Ezek a területek gyakran azok, amelyekben a gyerek nagyobb sikerélményeket él meg.
 4. Beszélj a pedagógusaival: Találkozz és beszélgess a gyerek iskolájában vagy óvodájában dolgozó pedagógusokkal. Ők megoszthatják veled, hogy miben jeleskedik a gyermeked, és milyen területeken van szüksége további támogatásra.
 5. Légy türelmes és támogató: A kiemelkedő képességét, tehetségét vagy érdeklődési területét támogasd és erősítsd meg. Adj neki lehetőséget a fejlődésre és gyakorlásra. A türelem és a bátorítás segíthet a tehetségek kibontakoztatásában.
 6. Ne erőltess semmit: Fontos, hogy ne erőltess semmilyen tevékenységet a gyerekedre. Ha erőlteted, az ellentétes reakciót válthat ki. Hagyd, hogy ő keresse és válassza ki a saját szenvedélyeit és érdeklődési területeit. Például lehet, hogy neked mindened a foci, viszont annak ellenére nem feltétlenül csak focista lehet a fiadból.

Emlékezz arra, hogy a tehetségek és az érdeklődési területek változhatnak az idő múlásával. Az a fontos, hogy támogasd a gyerekedet az önmegvalósításban, függetlenül attól, hogy milyen területen találja meg a tehetségét.

Rajzpályázat

Továbbá a Dinókalandok most rajzpályázatot hirdet gyerekeknek, 2023.10.22-ig lehet jelentkezni!

Dinós rajzpályázat gyerekeknek

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: