15. A kísértés legyőzése – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet úgy ajánljuk olvasni a gyermekednek, hogy utána át is beszéled az adott tanulságot vele. Szeretnénk megkönnyíteni a szülők dolgát, így ebben a cikksorozatban segítséget adunk minden tanulságos történet feldolgozásához. A dinós mesekönyv 96 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált történetben 41 különböző tanulságot tartalmaz, melyből most a 15. „A kísértés legyőzése” történetre fókuszálunk.

Csábító kísértések gyerekeknél

A történet tanulsága, hogy fontos megtartani az ígéreteinket és megbízhatóak lenni. Samu példája azt mutatja be, hogy az ígéretek betartása és a titkok megtartása értékes tulajdonságok, amelyek segíthetnek megerősíteni a barátságokat és a bizalmi kapcsolatokat a közösségben. A kísértéseknek való ellenállóképessége segít neki ebben. Megtanulta, hogy ha elvállal egy feladatot, megígér valamit barátainak, akkor bármilyen csábító ajánlatot kaphat, bármilyen kísértés jöhet, nem szegheti meg a szavát, hiszen számítanak rá.

Nézzük meg a leggyakoribb kísérétseket a gyerekeknél, amelyek kihívást jelenthetnek számukra:

 • Édességek és cukros ételek: Gyerekeket gyakran csábítják az édességek, mint például csokoládé, sütemények, vagy üdítőitalok, amelyeknek nehéz ellenállni.
 • Játékok és elektronikai eszközök: A modern technológia számos kísértést rejthet magában. A videojátékok, okostelefonok és tabletek olyan csábítóak lehetnek, hogy nehéz a gyerekeknek ellenállíni nekik.
 • Időgazdálkodás: Gyerekeknek nehézséget okozhat a prioritások kezelése, például a házi feladatok és a szabadidős tevékenységek közötti egyensúly megtartása.
 • Csoportnyomás: A barátok és társak közötti befolyásolás gyakori kísértés forrása lehet. Például, ha barátok olyasmit tesznek vagy próbálnak ki, amit a gyereknek nem lenne szabad.
 • Hazudozás vagy elhallgatás: Néha a gyerekeket a rövid távú gondolkodás, és a könnyebb út választása kísérti meg, azaz hogy hazudjanak vagy elhallgassanak valamit a szüleik vagy tanáraik előtt, hogy elkerüljék a büntetést vagy a kellemetlenséget.

Hogyan lehet a gyerekeket arra nevelni, hogy álljanak ellen a kísértéseknek?

Fontos, hogy a szülők és gondviselők segítsenek a gyerekeknek kezelni a kísértéseket, tanítva őket az önkontrollra, a helyes döntések meghozatalára.

Gyerekeket arra kell nevelni, hogy hatékonyan álljanak ellen a kísértéseknek, egy komplex folyamat, amely magában foglalja a szülői példamutatást, kommunikációt és a gyerekek öntudatos döntéshozatalát. Íme néhány tipp, amivel erősíteni tudod a gyerekekben ezt a képességet:

 • Példamutatás: A szülőknek az elsődleges példaképeknek kell lenniük. Mutassanak jó példát az önkontrollról, az egészséges döntésekről és az értékrendjükről. Meséld nekik el saját példádon keresztül, hogy téged milyen kísértés ért, és hogyan győzted le.
 • Nyitott kommunikáció: Beszélgess gyerekekkel rendszeresen. Hallgasd meg őket figyelmesen és érdeklődj az érzéseikről és a tapasztalataikról. Üljetek le megbeszélni a kísértéseket, amelyekkel a gyerekek találkoznak, és adj nekik lehetőséget kérdéseik feltétel nélküli feltevésére.
 • Értékrend kialakítása: Segíts a gyerekeknek az értékrendjük kialakításában. Beszéljetek arról, mi a fontos számotokra az életben, és milyen értékek mentén kell döntéseket hoznia egy-egy helyzetben.
 • Az önálló döntések támogatása: Add meg a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy önálló döntéseket hozzanak már kiskoruktól kezdve. Segíthet ebben, ha egy-egy kérdésben érveket és ellenérveket nyújtasz nekik, hogy megtanulják mérlegelni a következményeket.
 • Előzetes tervezés: Tanítsd meg a gyerekeket arra, hogy tervezzék meg cselekedeteiket előre. Például, ha tudják, hogy egy eseményen sok csábító édesség lesz, segíts nekik előre megtervezni, hogy milyen mértékben fogyaszthatnak az édességekből.
 • Kísértések elkerülése: A legegyszerűbb módja annak, hogy ellenálljunk a kísértéseknek, azok elkerülése. Például, ha az édességek a probléma forrásai, kerüljétek el az édesség boltokat.
 • Büntetés helyett tanítás: Ha a gyerek megszegi a szabályokat vagy nem tud ellenállni a kísértésnek, ne büntetés legyen az első reakció. Inkább beszéljétek meg, miért történt a dolog, és tanuljatok belőle.
 • Az önbizalom erősítése: Bátorítsd és dicsérd meg a gyerekeket, amikor sikerrel álltak ellen a kísértéseknek. Az önbizalom erősítése segít abban, hogy könnyebben hozzanak pozitív döntéseket.
 • Támogatás és segítségkérés: Tanítsátok meg a gyerekeket arra, hogy ha nehézségeik vannak a kísértésekkel, mindig keressenek segítséget, akár a szülőktől, akár más megbízható felnőttektől.
 • Tanulás a hibákból: A hibákból lehet tanulni. Az elkerülhetetlen hibákat használjátok ki, és tekitsétek tanulási lehetőségnek. Beszéljétek meg a gyerekekkel, hogy mi történt, és hogyan lehet legközelebb máshogy reagálni hasonló helyzetekben.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: