14. Mind mások vagyunk – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyvet egyedi módon kiegészítő cikksorozatunk segít a tanulságok feldolgozásában, hogy át tudd beszélni a gyermekeddel az olvasottakat, ezáltal segítve a tanítás befogadását. A mesekönyv 94 oldalon keresztül, 41 csodálatosan illusztrált történetben 41 különböző tanulságot dolgoz fel, melyből most a 14. „Mind mások vagyunk” történetet nézzük meg közelebbről.

Bevezetés a toleranciába

A 14. történetnek a tanulsága az elfogadás és a tolerancia fontosságára hívja fel a figyelmet. Nehéz téma, mondhatni egy aknamező napjainkban. Szubjektív véleményem szerint a tolerancia hiánya épp olyan rossz, mint a túlzott tolerancia, viszont a gyerekek szintjén elég csak a tolerancia fontosságával és pozitív hatásaival foglalkozni. Azaz fontos elfogadónak nevelni a gyerekeket.

A történetben a dinók különbözőségeik miatt először félelemmel és előítéletekkel reagáltak az új jövevényre, Übüre. Azonban az öreg sámán bölcs szavaival rádöbbentek arra, hogy mindenki más, és ez a különbség teszi gazdagabbá és erősebbé a közösséget. Az elfogadás és az empátia lehetővé tette, hogy a dinók megismerjék Übüt a belső értékei alapján, és rájöttek, hogy ő is érdemes a barátságukra és tiszteletükre.

Az embernek mindig érdemes lehet nyitott szívvel és elmével megközelíteni azokat, akik mások, mert lehet, hogy bennük is rejtőzik valami értékes és szeretnivaló.

Miért van szükség az elfogadásra és a toleranciára?

Toleránsnak lenni azért fontos, mert segít a harmonikusabb és összetartóbb társadalom létrehozásában, és hozzájárul az emberek közötti pozitív kapcsolatok kialakításához.

 • Tisztelet: A világ sokszínű, és mindenhol találkozunk különböző vallásokkal, kultúrákkal és hátterekkel. Toleránsan viselkedve elismerjük és tiszteljük ezeket a különbségeket. A tolerancia két irányú, nekünk is jó ha megkapjuk a tiszteletet.
 • Békés együttélés: A tolerancia elősegíti a békés együttélést és konfliktusok elkerülését. Amikor elfogadjuk másokat olyannak, amilyenek, kevesebb feszültség és konfliktus alakul ki. Elősegíti a konfliktusok megelőzését, mivel az emberek nyitottabbak az együttműködésre és a megértésre. Ez segíthet elkerülni a háborúkat és a konfrontációkat.
 • Képesség a változásra: Az elfogadás és a tolerancia lehetővé teszik az emberek számára, hogy nyitottak legyenek új gondolatokra és értékekre. Ez segíti az egyéneket a személyes növekedésben és fejlődésben.
 • Társadalmi fejlődés: Az elfogadás és a tolerancia elősegíti a társadalmi fejlődést és haladást. Amikor emberek különböző hátterekkel és szempontokkal dolgoznak együtt, többféle megoldást találhatnak egyes problémákra, hatékonyabbak lehetnek.

Hogyan tanítsd toleranciára a gyermekedet?

A tolerancia megértetése és tanítása fontos része a nevelésnek, és segít abban, hogy a gyerekek megértsék és elfogadják mások különbözőségeit. Íme néhány mód, ahogyan toleranciát taníthatsz gyermekednek:

 • Mintaadás: Mindig legyél jó példa a gyermekednek. Mutasd meg neki, hogy tiszteletben tartod te is azokat, akik máshogy gondolkodnak, mások külsőleg, más kultúrájuk van, vagy más a vallásuk. Sose általánosíts és ítélkezz előre. Cselekedetei és tettei alapján alkoss csak véleményt másokról.
 • Beszélgetés: Beszélgess gyermekeddel a különbözőségekről. Tanítsd meg, hogy minden ember egyedi, és ez a különbség teszi izgalmassá a világot.
 • Olvasás és történetek: Olvass neki könyveket és meséket, amelyek témája a tolerancia és az elfogadás. Az ilyen történetek segíthetnek megérteni a fogalmakat.
 • Empátia fejlesztése: Beszélgessetek arról, hogyan érezhetik magukat azok, akik másoktól eltérnek. Milyen lehet a csúfolnak azért, mert más vagy valamiben.
 • Kulturális sokszínűség: Ismertesd meg vele más kultúrákat és hagyományokat. Látogassatok el múzeumokba vagy rendezvényekre, ahol megismerhetik a világ sokszínűségét.
 • Szavak ereje: Beszélj vele arról, hogy a szavaknak milyen hatása lehet másokra. Tanítsd meg neki, hogy legyenek óvatosak és kedvesek szavaik kiválasztásakor.
 • Bátorítás és kérdések: Bátorítsd, hogy kérdezzen, ha valamit nem ért meg, vagy ha kíváncsi másokra. Legyél nyitott a válaszokra.

Beszélgetésindító kérdések a gyermekedhez

Ezek a kérdések segíthetnek elindítani mélyebb beszélgetéseket a gyerekekkel a tolerancia és az elfogadás témakörében, és lehetővé teszik, hogy megértsék, miért fontosak ezek az értékek a mindennapi életben.

 1. Miért fontos, hogy elfogadjuk másokat olyannak, amilyenek?
 2. Tudsz mondani példát egy olyan helyzetre, amikor valaki másokat nem fogadott el?
 3. Hogyan érzed magad, amikor mások elfogadnak téged olyannak, amilyen vagy?
 4. Van egy barátod, aki más vallású vagy kultúrájú, mint te?
 5. Mit gondolsz, milyen lenne a világ, ha mindenki ugyanolyan lenne?
 6. Van valami olyan dolog, amit egyáltalán nem értesz meg másoknál, de elfogadod?
 7. Hogyan segíthetünk az iskolában, hogy minden diákot elfogadjanak és beilleszkedjenek?
 8. Ha találkoznál egy új gyerekkel, aki teljesen más, mint te, hogyan próbálnál vele barátkozni?
 9. Mi a legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk azért, hogy toleránsak és elfogadóak legyünk másokkal?

+ Fun Fact

A 14. történet főszereplőjének neve igazán különleges. Ha már saját könyvet írsz, akkor megteheted, hogy belsős poénokat teszel bele. 🙂 Így került a könyvbe barátnőm kedves kis fehér cicája, Übü.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: