13. Csapatban könnyebb – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, nem csak azért különleges mert a gyönyörűen illusztrált oldalakon hagyományos és modern tanulságokat feldolgozó történetek fejlesztik a gyermekeket, hanem azért is, mert minden egyes történethez adunk egy támaszt a szülőknek, hogy hogyan dolgozzák fel az adott tanítást a gyerekekkel.

Az önzetlenség erősebb, mint az önzőség

A Tanulságos Dinókalandok 13. meséjében a fő tanulság az önzetlenség és az együttműködés fontossága. Kevin, a fiatal dinó, eleinte önző volt és nem volt hajlandó segíteni másoknak, amikor szükségük lett volna rá. Azonban egy váratlan veszélyhelyzetben rájött, hogy egyedül nem tud megbirkózni a problémával, és segítségre van szüksége a közösségétől.

Amikor Kevin végre segítséget mert kérni, a falu dinói elfelejtették a korábbi önző viselkedését, és azonnal összefogtak, hogy eloltsák a tüzet. Ez a történet bemutatja, hogy az együttműködés és az önzetlenség erősebbek, mint az önzés, és hogy amikor emberek egy célért dolgoznak együtt, nagyobb dolgokat érhetnek el.

A tanulság az, hogy az önzetlenség és az együttműködés nemcsak segít másoknak, hanem hosszú távon önmagunknak is előnyös lehet. Kevin megtanulta, hogy a közösség ereje meghaladja az egyéni önzést, és hogy ha segít másoknak, ő is segítséget kaphat, amikor szüksége van rá.

Miért jó önzetlennek lenni?

Az önzetlenségnek számos előnye van, és ezek az előnyök nemcsak másoknak, hanem az önzetlen személy számára is fontosak lehetnek. Néhány közülük:

 • Kapcsolatok erősítése: Az önzetlen viselkedés hozzájárulhat a kapcsolatok mélyüléséhez és erősödéséhez. Amikor segítünk vagy támogatunk másokat, erősíthetjük a kötelékeket, és megerősíthetjük a barátságokat és a családi kapcsolatokat.
 • Érzelmi jólét: Az önzetlen cselekedetek boldogságot és örömöt hozhatnak az életünkbe. Az empátia mások iránt és a segítőkészség pozitívan befolyásolhatja az érzelmi jólétünket.
 • Az önbizalom növelése: Az önzetlen viselkedés és a másoknak nyújtott segítség növelheti az önbizalmat. Az érzés, hogy képesek vagyunk pozitív változást hozni mások életében, erősítheti a magabiztosságot.
 • Közösségépítés: Az önzetlen cselekedetek hozzájárulhatnak a közösségépítéshez. Amikor több ember együttműködik és segít egymásnak, erősödik a közösség szellemisége és ereje.
 • Pozitív példa: Az önzetlen viselkedés példát mutathat másoknak, különösen a gyerekeknek. Ha önzetlenül cseleksz, az inspirálhat másokat is arra, hogy hasonlóképpen viselkedjenek.
 • Konfliktusok megelőzése: Az önzetlenség és az empátia segíthetek a konfliktusok megelőzésében és enyhítésében. Azáltal, hogy megértjük mások szükségleteit és érzéseit, könnyebben kerülhetjük el a konfliktusokat.
 • Hosszú távú boldogság: Tanulmányok kimutatták, hogy az önzetlen emberek hosszú távon boldogabbnak érzik magukat. Az önzetlenség hozzájárulhat az élet értékességének és értelmének érzéséhez.

Hogyan neveld az önzetlenségre és az együttműködés fontosságára a gyermekedet?

Az önzetlenség és az együttműködés fontosságának nevelése a gyermekedben értékes tanítás lehet, amely segít neki fejlődni mint empatikus és segítőkész személy. Íme néhány mód, ahogyan nevelheted gyermekedet az önzetlenségre és az együttműködés fontosságára:

 • Példamutatás: A gyerekek a szüleiktől tanulják az értékeket és a viselkedési mintákat. Mutass jó példát az önzetlenség és az együttműködés terén. Például segíts másoknak, ha szükségük van rá, és mutasd meg, hogyan lehet problémákat közösen megoldani a családban.
 • Beszélj róla: Beszélgess a gyermekeddel az önzetlenségről és az együttműködésről. Magyarázd el, miért fontosak ezek az értékek az életben, és hogyan segíthetnek másoknak.
 • Történetek és példák: Mesélj történeteket vagy példákat olyan híres emberekről, akik önzetlenül cselekedtek vagy nagy dolgokat értek el azáltal, hogy együttműködtek másokkal. Ez lehet például egy híres sportoló, aki csapatjátékosként sikeres, vagy egy mesehős, aki segített másoknak.
 • Közösségi tevékenységek: Vegyél részt közösségi tevékenységekben vagy önkéntes munkában a gyermekeddel. Az ilyen tapasztalatok segítenek megérteni, hogy az önzetlenség és az együttműködés hogyan segíthetnek másoknak és az egész közösségnek.
 • Jutalmazás: Jutalmazd meg a gyermeked, amikor önzetlenül vagy együttműködően viselkedik. Dicsérd meg őt, és emlékeztesd arra, hogy a jó cselekedeteknek pozitív következményei vannak.
 • Közös projektek: Csináljatok közös projekteket vagy játékokat, amelyekben együtt kell dolgoznotok. Például egy legó vár építése. Ez megerősítheti az együttműködést.

Az önzetlenség és az együttműködés nevelése hosszú távú folyamat, és a gyerekek gyakran a gyakorlatban tanulnak a legjobban. Fontos, hogy türelmes legyél, és folyamatosan erősítsd meg ezeket az értékeket a mindennapi életben.

Beszélgetés indító kérdések a gyermekedhez

Ezek a kérdések segíthetnek a gyerekeknek megérteni és megbeszélni az önzetlenség és az együttműködés fontosságát a mindennapi életben:

 1. Mi az az önzetlenség? Tudsz példát mondani rá?
 2. Tudsz mondani példát olyan helyzetre, amikor segítettél valakinek, és miért érezted fontosnak ezt megtenni?
 3. Milyen érzés segíteni valakinek? Hogyan érzed magad utána?
 4. Volt olyan, amikor mások segítettek neked?
 5. Mit gondolsz, miért jobb együtt dolgozni / játszani másokkal?
 6. Miért fontos az empátia, vagyis az, hogy megértsük mások érzéseit?
 7. Van valamilyen olyan történet, mese vagy rajzfilm, amit hallottál vagy láttál, és amiben az önzetlenség és az együttműködés fontos szerepet játszott?
 8. Ha lenne egy varázserőd, amivel segíthetnél másoknak, mit szeretnél a legjobban megváltoztatni a világban?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: