12. A türelem rózsát terem – Tanulságos Dinókalandok magyarázó

A Tanulságos Dinókalandok mesekönyv nem csak egy gyönyörűen illusztrált dinoszauruszos mesekönyv gyerekeknek, hanem fontos tanulságokat is tartalmaz minden egyes története.

A könyvben rejlő tanulságokat pedig érdemes átbeszélni a gyerekekkel a lefekvés előtt. Ebben a cikksorozatban ehhez nyújtunk támaszt a szülőknek, hogy minél jobban fel tudják dolgozni az értékes tanításokat.

Miért fontos a türelem?

A 12. történetben Csabit, a türelmetlen kis dinót, az öreg teknős megtanítja, hogy pillangót fogni lehet lassan, türelemmel is. A történet célja, hogy megtanítsuk a gyerekeket a türelemre.

A mai gyerekek türelmetlensége részben a modern technológia hatásainak köszönhető. A mobilkészülékek és az internet lehetővé teszik az azonnali szórakozást, az azonnali kielégülést és az információhoz való gyors hozzáférést. A TV, az internet, a reklámok és a közösségi média állandóan arra ösztönzi a gyerekeket, hogy azonnal kielégítsék kívánságaikat, ami örömet okoz nekik. A jutalmazási rendszerek és azonnali visszajelzések azt eredményezik, hogy a gyerekek kevésbé motiváltak a hosszabb távú célok elérésére, mivel megszokták az azonnali elismerést és jutalmakat. Továbbá a szülők szokásai, mint például a túlzott dicséret vagy a kérések vagy problémák gyors megoldása is hozzájárulhatnak a gyerekek türelmetlenségéhez.

Azonban fontos megérteni, hogy a türelmetlenség nem feltétlenül negatív, de nevelési és oktatási módszerekkel segíteni kell a gyerekeket abban, hogy megtanuljanak türelmesek lenni és megértésk a hosszabb távú célok elérésének örömét is.

Nézzük meg, hogy miért fontos tulajdonság a gyerekeknél a türelem, milyen előnyöket hordoz magában, amelyek hozzájárulnak a fejlődésükhöz és a sikeres életükhöz:

 • Tanulási képesség: A türelmes gyerekek hajlandóak hosszabb ideig koncentrálni és kitartani a tanulás során. Ez lehetővé teszi számukra, hogy jobban megértsék az új dolgokat és fejlesszék az ismereteiket.
 • Sikeresség: A türelem hozzájárul a hosszú távú célok eléréséhez. Amikor a gyerekek megtanulnak várni és kitartani, képesek lesznek nagyobb eredményeket elérni az iskolában, a hobbi területeken és az élet különböző területein.
 • Stresszkezelés: A türelem segít a stressz kezelésében. Ha egy gyermek türelmesen vár, lehetősége van megfontolni a helyzetet, mielőtt reagál, és megtanulhatja, hogyan kezelje a stresszt és a frusztrációt.
 • Empátia: A türelem fejleszti az empátia képességét. Amikor a gyerekek megértik, hogy másoknak is lehetnek szükségleteik és vágyaik, hajlandóbbak lehetnek türelmesek lenni velük és segíteni nekik.
 • Konfliktuskezelés: A türelem segít a konfliktusok kezelésében. A türelmes gyerekek hajlandóak lehetnek megvárni, amíg egy konfliktus lecseng, és nem reagálnak azonnal agresszióval vagy dühvel. A türelem önmegtartóztatáshoz és önkontrollhoz vezet. A gyerekek, akik megtanulnak várni, kevésbé hajlamosak az impulzív döntésekre vagy cselekedetekre.
 • Társas kapcsolatok: A türelem segít a társas kapcsolatokban is. A gyerekek, akik türelmesek és hajlandóak meghallgatni másokat, könnyebben alakítanak ki pozitív és hosszantartó barátságokat.

Hogyan neveld gyermekedet türelemre?

A gyermeked türelemre nevelése fontos feladat, és néhány módszerrel könnyen fejleszthetitek ezt a képességet:

 • Példamutatás: A szülők a legfontosabb példaképek a gyerekek életében. Mutass példát a türelem gyakorlásával. Például, ne veszítsd el könnyen a türelmedet, amikor valami nem úgy sikerül, ahogy vártad.
 • Beszélgetés: Beszélgess a gyermekkel a türelméről és annak fontosságáról. Egyszerű szavakkal és példákkal mutasd be, miért jó tulajdonság.
 • Jutalmazás: Jutalmazd meg a türelmes viselkedést. Nagyon jó lehet kombinálni ezt például az iskolai piros pontokkal vagy jó jegyekkel. Például 5 piros pontért kaphat valami apró ajándékot. Ez a hosszú távon való gondolkodásra is tanítja.
 • Játékos tevékenységek: Vannak kifejezetten olyan játékok, amelyek fejlesztik a türelmet. Például kirakók, lego, makett, amelyek elkészítése időigényes. De a kertészkedés is jó lehet, ahol meg kell várni, hogy a növények megnőjenek és zöldséget, gyümölcsöt hozzanak. Vagy akár a közös főzés is ilyen lehet. Ha már nagyobb a gyermeked, akkor akár egy malacperselyben való apró gyűjtögetése is segíthet.
 • Visszacsatolás: Adj pozitív visszajelzést, amikor észreveszed, hogy a gyermek türelmesen viselkedik.

Beszélgetést indító kérdések a türelemmel kapcsolatban

Annak érdekében, hogy könnyen át tudd beszélni a gyerekekkel a történet tanulságát, adok pár kérdést, ami beszélgetés indító lehet:

 1. Mik a jelei annak, amikor valaki türelmes?
 2. Hogyan ismerheted fel a türelmetlen embereket?
 3. Van olyan helyzet, amikor nehezen tudsz várni? Mit érzel ilyenkor?
 4. Mikor voltál utoljára türelmes? Hogyan érezted magad?
 5. Mikor voltál utoljára türelmetlen? Hogyan érezted magad?
 6. Szerinted miért olyan nehéz várni, és miért szeretünk mindent azonnal megkapni?
 7. Van olyan mesehős, rajfilm figura, aki híresen türelmes vagy türelmetlen?
 8. Ha valaki elveszti a türelmét, mit lehet tenni, hogy segítsünk neki megnyugodni és türelmes maradni?

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess be minket Facebook-on és Instagram-on is, mert a többi történet elemzéséről azokon fogsz tudni értesülni.

Hasznos volt a bejegyzés? Értékeld!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Ha még nincs meg a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv, akkor itt tudod megvásárolni

Tanulságos Dinókalandok mesekönyv

(11 vásárlói értékelés)
Original price was: 5.199Ft.Current price is: 4.999Ft.

Megjelent a Tanulságos Dinókalandok mesekönyv! Csodaszép, képregény minőségű, teljes oldalas illusztrációk 41 különböző modern és hagyományos tanulság 94 oldalon keresztül 41 rövid történet, egyszerűen érthető megfogalmazással Különálló történetek, de egy közös dinók lakta univerzum Minőségi puha kötés Nemcsak a gyerekek fogják ragyogó szemekkel csodálni a könyv mesés világát, hanem a szülők is elégedettek lesznek az…

Készleten

Category: